fbpx Ber Høie sikre hjelpelinje til pedofile Hopp til hovedinnhold

Ber Høie sikre hjelpelinje til pedofile

Elise Bjørnebekk-Waagen, Arbeiderpartiet

Stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) ber helseministeren sikre en hjelpelinje for personer med seksuelle følelser for barn. Det haster, mener hun.

I et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie, ber Arbeiderpartiets helsepolitiker Elise Bjørnebekk-Waagen om tiltak for å forhindre overgrep mot barn.

Hun er redd for at dette arbeidet stopper opp. 

– Vi trenger å få på plass forebyggende tiltak, og det haster. Dette handler om sikkerheten til fremtidige barn.

– Bent Høie må sørge for at det opparbeides nok kunnskap til å kunne få på plass hjelpelinje, som forebyggende tiltak, raskt. Min bekymring er at arbeidet skal stoppe opp. Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Storbritannia og Irland har fått på plass hjelpelinje, Norge henger etter. Det bør være mulig å høste relevante erfaringer fra disse tilbudene.

Utformingen og innretningen må være faglig forankret og av høy kvalitet, mener Bjørnebekk-Waagen.

I sitt alternative statsbudsjett har Arbeiderpartiet satt av penger til et slik forebyggende tiltak.

Redd Barna ber Helsedirektoratet ta over

Redd Barna har fått penger til en hjelpelinje, men har bedt om at disse overføres til Helsedirektoratet.

I rapporten  «Hjelpelinje for personer med seksuelle følelser for barn – utredning av behov og ulike modeller» anbefaler Redd Barna at det etableres et hjelpetilbud. På statsbudsjettet i fjor fikk Redd Barna 3 millioner kroner for å opprette en slik hjelpelinje.

I rapporten kommer det frem at personer som er eller lurer på om de er pedofile, på nettforum selv har etterlyst hjelpetilbud. En siteres slik i rapporten:

«Jeg er utrolig redd for det som har skjedd, og vurderer for første gang i livet faktisk selvmord blant annet fordi jeg mener pedofile bør kastreres eller drepes. Jeg er redd for å fortelle dette til noen som helst. (…) Hvilken type psykolog skulle jeg eventuelt kontakte osv.»

Innlegg i diskusjonsforum under tittelen «Hjelp, jeg er pedofil»

Thale Skybak, seksjonsleder i Redd Barna forteller at de har gitt beskjed om at de ikke er rette instans for å opprette og drifte et slikt tilbud:

– Vi har laget en rapport som anbefaler at det snarest mulig settes i gang en slik hjelpelinje, men ikke at det er vi som skal gjøre det. Vi har verken kompetanse eller mandat til å opprette eller drifte et slikt tilbud for voksne. Vi mener at Helsedirektoratet må ta jobben med å sette i gang arbeidet og finne rette instans til å sette i gang dette viktige tiltaket.

Pengene er i  revidert nasjonalbudsjett foreslått overført til Helsedirektoratet. (Se side 69)

– Haster

– Redd Barna har gjennom sin rapport satt fokus på behovet for hjelpelinje og drøftet ulike måter å organisere tilbudet på. Dette er et svært alvorlig tema, min og Arbeiderpartiets holdning er at det haster med å få på plass et tilbud, sier Bjørnebekk-Waagen.

Helseministeren har selv, i svar på skriftlig spørsmål, bekreftet at det mangler en helhetlig behandlings- og oppfølgingstjeneste til personer som står i fare for å begå seksuelle overgrep mot barn, påpeker hun.

– Det er viktig og raskt få på plass en rask etablering av et kvalitetsmessig godt hjelpetilbud for å forhindre overgrep mot barn, skriver hun til Høie.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse