fbpx Røde Kors: Sykehus og personell utsatt for angrep Hopp til hovedinnhold

Røde Kors: Sykehus og personell utsatt for angrep

Port-au-Prince, Haiti 20100407. Kirurg Gerd Tranø i aksjon i operasjonssalen på Røde Kors' feltsykehus i Haiti. Utviklingsminister Erik Solheim (tv) og Norges Røde Kors' generalsekretær Børge Brende besøkte sykehuset .

Røde Kors har registrert 1200 tilfeller av angrep og vold mot sykehus og medisinsk personell de siste to årene, til tross for en FN-resolusjon om beskyttelse.

I mai 2016 vedtok FN en resolusjon som krevde at fasiliteter og personell som behandlet syke, skulle skjermes i væpnede konflikter.

Men generaldirektøren i Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Yves Daccord, sier til FNs sikkerhetsråd at forskjellen på ord og handling er «ganske dramatisk».

Uten å referere til spesifikke land, viste Daccord til helsepersonell som er blitt drept, truet og kidnappet. Han trakk også fram situasjoner der ambulanser er blitt hindret, medisinske forsyninger ødelagt, samt sykehus som er blitt bombet og plyndret.

– Land må ta ansvar

Likevel sier Daccord at resolusjonen var «et viktig første steg på veien mot bedre innføring av en eksisterende internasjonal humanitær lov for medisinsk behandling i væpnede konflikter».

Resolusjonen oppfordret også alle land til å stille ansvarlige for slike angrep til ansvar, men det har sjelden skjedd, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Det er ytterst nødvendig at alle land, ikke bare forskjellige parter i en konflikt, overholder verdenssamfunnets forpliktelser og sørger for at beskyttelsen av helsepersonell er en nasjonal prioritet, fortsetter generaldirektøren.

«Uhyggelige» resultat

I 2017 ble det registrert 700 angrep på sykehus, helsepersonell, pasienter og ambulanser i 23 forskjellige land, ifølge Safeguarding Health in Conflict, koalisjonen som jobber for beskyttelse av medisinsk personell.

252 av disse angrepene fant sted i Syria, 93 i palestinsk territorium, 66 i Afghanistan, 52 i Den sentralafrikanske republikk, 37 i Sudan, 35 i Irak, 24 i Jemen, 23 i Nigeria og 20 i Den demokratiske republikken Kongo. I rapporten som koalisjonen la fram tirsdag, pekes det på at FN-resolusjonen ikke har ført til store endringer og de kaller resultatene «uhyggelige».

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse