fbpx NSF mener ingenting om eggdonasjon og assistert befruktning for enslige Hopp til hovedinnhold
Bioteknologiloven:

NSF mener ingenting om eggdonasjon og assistert befruktning for enslige

Bildet viser sædceller som blir ført inn i et egg.

Verken Sykepleierforbundet eller Rådet for sykepleieetikk har noen mening om assistert befruktning for enslige eller eggdonasjon.

Stortinget debatterte tirsdag endringer i bioteknologiloven, og det er flertall for å tillate både eggdonasjon og assistert befruktning til enslige – selv om det ble surr med stemmegivningen. Nå blir saken sendt tilbake til regjeringen, som skal utarbeide et forslag til lovendring.

I forrige uke leverte helse- og omsorgskomiteen på Stortinget en innstilling om regjeringens melding om bioteknologi, der mange betente etiske dilemmaer berøres. Debatten tirsdag gikk både varmt og lenge på Stortinget. I tillegg til assistert befruktning for enslige og eggdonasjon, ble blant annet også mitokondriedonasjon, sæddonasjon og surrogati diskutert. 

Les også:Flertall for mitokondriedonasjon på Stortinget

Bioteknologirådet har laget en oversikt over hva det ble tatt stilling til tirsdag:

Bioteknologirådet: Her er endringene

Ingen mening

Verken Rådet for sykepleieetikk eller Norsk Sykepleierforbund har noen politikk når det gjelder eggdonasjon eller assistert befruktning for enslige, og har ikke gått inn i debatten på dette.

Elisabeth Sveen Kjølsrud, leder i Rådet for sykepleieetikk, mener endringene i bioteknologiloven er en stor og viktig sak. Rådet har likevel ikke noen mening om den:

– Rådet for sykepleieetikk har ikke hatt mulighet til å gå inn i denne saken av kapasitetshensyn, siden alle medlemmene i rådet er i fulle jobber ved siden av, forklarer hun.

Til spørsmålet om eggdonasjon, uttalte hun til Sykepleien i januar i fjor :

– Vi har ikke diskutert dette i rådet ennå. Det er selvfølgelig et helseetisk spørsmål, men ikke direkte profesjonsetikk. Personlig synes jeg dette er veldig spennende og ser ikke bort ifra at vi kan komme med noe utover våren.

Ikke i kjernen

Sykepleierforbundet har heller ikke engasjert seg i disse spørsmålene, erkjenner forbundsleder Eli Gunhild By.

– Hvorfor ikke?

– Vi engasjerer oss ikke i alle spørsmål og saker, selv om jeg ikke vil utelukke at det kan skje i fremtiden. Så lenge vi prioriterer hvilke saker vi jobber med, vil det fra tid til annen komme saker vi ikke behandler.

– Generelt kan jeg si at vi prioriterer saker som vi mener er av viktig helsefaglig karakter eller saker som er forankret i NSFs samfunns- og interessepolitiske engasjement. Når denne saken ikke er reist hos oss, er dette fordi det å ha en politikk på dette området frem til nå ikke har vært ansett å være i kjernen av NSFs formål, men jeg lukker selvsagt ikke døren for at saken vil bli reist politisk senere, sier By.

Her kan du se hvordan representantene på Stortinget voterte i de forskjellige spørsmålene.

Les også: Stort sett samstemte om eggdonasjon

0 Kommentarer

Annonse
Annonse