fbpx Kommunene må lage eldreplan for å få penger til omsorg Hopp til hovedinnhold

Kommunene må lage eldreplan for å få penger til omsorg

 Bildet viser kulturminister Trine Skei Grande, finansminister Siv Jensen, eldreminister Åse Michaelsen, statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie.
ETTERLIKNER BILDET PÅ DOKUMENTET: Kulturminister Trine Skei Grande (V), finansminister Siv Jensen (Frp), eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp), statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) tok seg tid til å tøyse litt da de presenterte helsereformen «Leve hele livet» på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Regjeringen krever at kommunene lager en eldreplan, ellers stiller de bakerst i bevilgningskøen.

Statsminister Erna Solberg presenterte torsdag deler av den nye helsereformen med navn «Leve hele livet» på en helsekonferanse med samme navn, sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) og kulturminister Trine Skei Grande (V).

Reformen går ut på at kommunene selv skal finne svakhetene i sin eldreomsorg, for så å lage en plan for hvordan dette skal løses. Gjør de ikke dette, stiller de bakerst i pengekøen.

Olaug Bollestad, leder i helsekomiteen på Stortinget og nestleder i KrF, synes dette er spesielt.

– Jeg er enig i at kommunene skal lage en eldreplan, og mange kommuner har det i dag. Men at de skal straffes dersom de ikke har på plass en plan, er jo litt spesielt, sier Bollestad.

Siv Jensen ser imidlertid ingen problemer med at det stilles krav til kommunene om eldreomsorgen.

– Dette er en av kommunenes kjerneoppgaver, og hvis man ikke klarer å håndtere kjerneoppgaven, har vi et annet problem. Da må de bytte ut kommunepolitikerne sine, sier Jensen.

Utydelig om pengebruk 

Den nye reformen går gjennom statsråd fredag og blir da offentlig. Foreløpig er både Jensen og Solberg forsiktige med å uttale seg om hvor mye penger reformen vil koste.

Siv Jensen sier det skal komme mer penger. I revidert statsbudsjett settes det av penger til 700 nye sykehjemsplasser, ifølge finansministeren.

På Frps landsmøte sist helg lovet partiet penger til kokker og kjøkken på sykehjem. Dette er det ikke satt av penger til i revidert budsjett, men Jensen sier de jobber med å få på plass en tilskuddsordning for å innføre dette.

Solberg har foreløpig lite å si om hvor mye penger om skal bevilges.

– Hvor mye penger som kommer i kvalitetsforbedringstiltak, er et spørsmål i hvert enkelt statsbudsjett i disse øremerkede ordningene, sier hun.

Mer bruk av frivillige 

Bollestad er glad for at regjeringen vil satse på ernæring for eldre, men sier det da må komme penger både til investeringer og drift. Hun mener også flere ansatte i helsesektoren må til.

– For å møte fremtiden, må vi sikre nok mennesker og kompetente fagarbeidere. Dette er i dag en mangelvare og kommunene overbyr hverandre, sier Bollestad.

Solberg erkjenner at flere kommuner nok trenger flere ansatte, men sier hun ønsker bedre tilrettelegging for frivillige som har lyst til å bidra.

– Andre friske eldre kan bidra til å kjøre en som sitter alene til å være med på en fritidsaktivitet, sier Solberg.

– Fremstår som en bløff 

Helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Kjersti Toppe, er ikke fornøyd med det Solberg-regjeringen presenterte torsdag. Hun mener regjeringen unndrar seg de reelle utfordringene i eldreomsorgen.

– Kommunene har under denne regjeringen fått større ansvar for eldre, syke pasienter, uten at kapasiteten har økt tilsvarende, sier Toppe.

Hun får heller ikke innsyn i meldingen før den blir offentlig fredag, men sier at det Solberg la frem torsdag fremstår som en bløff og ikke inneholder systemendringer.

– Det blir i beste fall en melding for den mest ressurssterke eldrebefolkningen, ikke for de sårbare som faktisk trenger det offentliges hjelp, sier Toppe.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.