fbpx Høie forsvarer håndteringen av luftambulansesaken Hopp til hovedinnhold

Høie forsvarer håndteringen av luftambulansesaken

Ambulansefly i Nord-Norge

Luftambulansetjenesten er inne i en krevende fase, ifølge helseminister Bent Høie (H), som i Stortinget ikke tok selvkritikk for håndteringen av saken.

Opposisjonen på Stortinget mener striden rundt luftambulanseflyene utgjør en nasjonal beredskapskrise, og saken ble tema både i den muntlige og skriftlige spørretimen onsdag.

Har en plan

Høie viste til at Helse Nord nå har oversendt en plan med tiltak på kort og lang sikt for å avhjelpe situasjonen. Statsråden understreket at konkrete tiltak er satt i verk.

– Forsvaret satte tirsdag inn et bemannet helikopter i Finnmark og setter inn ytterligere ett torsdag. Dette gir en stabil beredskapssituasjon de nærmeste to ukene, sa han.

Helseministeren viste samtidig til at det er leid inn supplerende fly for å avhjelpe situasjonen, og til at Lufttransport har ansatt ti–tolv nye piloter som etter opplæring vil være klare til tjeneste i juni.

– Det er en krevende fase for luftambulansetjenesten. Jeg har bedt helseregionen om å følge situasjonen nøye og holde meg løpende orientert. Vi vurderer hele veien behovet for nye tiltak. Vår hovedoppmerksomhet er at pasientene i nord i minst mulig grad blir rammet, sa Høie.

Brudd i forhandlinger

Senterpartiets Kjersti Toppe spurte gjentatte ganger om statsråden vil ta selvkritikk for måten saken har utviklet seg på.

– Man har satt på spill det aller viktigste – pilotene og den spesialkompetansen de besitter, pluss at man i anbudet med viten og vilje prioriterte ned kvalitet til fordel for pris, sa hun.

– Situasjonen er i veldig stor grad knyttet til at forhandlingene mellom pilotenes fagforening og den nye operatøren strandet for litt over en uke siden, svarte Høie.

Men Toppe mener det er «besynderlig» å overføre ansvaret hun mener Høie har, til bruddet i forhandlingene mellom fagforeningen Norsk Flygerforbund og Babcock SAA.

Høie viste for øvrig til at anbudet er gjennomført på helt ordinært vis og fremholdt at det ikke er vanlig at helsetjenesten stiller krav om virksomhetsoverdragelse i slike prosesser.

Økt kostnad

Statsråden svarte heller ikke direkte på spørsmål fra Aps Cecilie Myrseth, som ville ha hans syn på om dette nå er blitt en nasjonal krise.

– Dette handler om mennesker. Syke folk som er helt avhengig av at man har ambulanser på plass på hjul, i luft og på vann, sa hun.

– Det er ikke slik at vi er i en situasjon der alle ambulanseflyene står på bakken. Det er den samlede beredskapen som er avgjørende for tryggheten, sa Høie.

– Avtalen som er inngått, er inngått på lovlig vis. Den representerer ikke noe dumping av priser eller store besparelser fra statens side. Tvert imot. Konsekvensen av den nye avtalen er at kostnaden for denne tjenesten øker med over 20 prosent, 100 millioner kroner årlig, blant annet fordi tjenesten blir styrket.

Skal redegjøre

Helseministeren skal tirsdag neste uke møte i Stortinget for å redegjøre for saken. I etterkant vil KrF ta endelig stilling til forslaget fra Rødt om å annullere anbudet om luftambulansetjenesten, slik resten av opposisjonen har åpnet for.

Under gruppemøtet tirsdag var konklusjonen entydig i KrF, som i praksis kan avgjøre utfallet av saken: Usikkerhet om akutt syke i den nordligste landsdelen får rask nok hjelp, er ikke til å leve med.

– Ansvaret er statsrådens. Helseminister Bent Høie kan ikke skyve ansvaret over på anbudsprosessen eller helseforetaket, sa partiets nestleder Olaug Bollestad til NTB.

NSF er bekymret

Tre av fem luftambulansefly er ute av beredskap i Nord-Norge. Norsk Sykepleierforbund er bekymret for situasjonen.

– Pilotmangelen som vi nå ser er varslet lenge, og er en konsekvens av valget som ble gjort i forbindelse med anbudsprosessen, sier forbundsleder Eli Gunhild By som undrer seg over om krisen kan ha kommet overraskende på helseminister Bent Høie (H).

Også Legeforeningens president, Marit Hermansen, er bekymret for akuttberedskapen i Nord-Norge.

Hun understreker at Legeforeningen følger saken nøye og forventer en snarlig løsning.

Forsvaret bidrar

Forsvaret hjelper Luftambulansetjenesten med helikoptre i både Kirkenes og Lakselv. Det første sto klart tirsdag kveld denne uka.

Forsvaret forsterker dessuten redningshelikopterbasen på Banak i Lakselv med ytterligere ett ambulansehelikopter fra torsdag.

Beredskapen med ambulansefly har vært variabel den siste tiden på grunn av pilotmangel hos operatøren, og Luftambulansetjenesten ba derfor forsvaret om hjelp, som ett av flere tiltak.

Fylkeslegen er i beredskap

Fylkeslegene i nord har etablert beredskap og vurderer fortløpende om pasientsikkerheten er truet som følge av at flere ambulansefly står på bakken.

– At vi har etablert beredskap, innebærer at vi fra å drive normalt har en tettere overvåkning av hele situasjonen. Fylkesmennene er informert om at situasjonen kan utvikle seg til å bli kritisk, sier fylkeslege Svein Steinert i Troms til NTB.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse