fbpx Se debatten om angst- og sovemedisiner Hopp til hovedinnhold

Se debatten om angst- og sovemedisiner

Debatt om angst- og sovemedisiner. Kulturhuset i Oslo
FORTALTE OM AVHENGIGHET: Den tidligere medikamentavhengig pasienten Tore Bakken under torsdagens debatt på Kulturhuset i Oslo. Foto: Marit Fonn

Hver fjerde sykepleier mener at det brukes for mye angst- og sovemedisiner på sin arbeidsplass. Her kan du se torsdagens debatt på Kulturhuset i Oslo.

Sykepleiens temautgave «Pillenes pris», som kom ut like før påske, inneholder blant annet en undersøkelse blant 1000 sykepleiere som viser at mange deler ut beroligende og angstdempende piller på grunn av tidsnød. Medikamentintoleranse gjør ofte ting verre for mange pasienter: De sitter igjen med alle bivirkningene, mens de opprinnelige problemene med angst og søvnløshet er som før. 

Dette er temaet for torsdagens debatt på Kulturhuset i Oslo, med innledning av Sykepleiens temaredaktør Liv Bjørnhaug Johansen om hovedkonklusjonene fra Sykepleiens undersøkelse. Deretter snakker et panel som består av Elisabeth Kjølsrud, leder av Rådet for sykepleieetikk, og lege Tom Vøyvik, spesialist i rus og avhengighetsmedisin, om pilleavhengighet. Øvrige deltakere er Tore Bakken, tidligere medikamentavhengig pasient, og Steinar Madsen i Legemiddelverket. 

Møtet er arrangert i samarbeid med Tidsskrift for Den norske legeforening. Det begynte som streaming torsdag klokken 18.30 og kan sees i opptak etter streamingen. 

Undersøkelse om angst- og sovemedisiner

I desember 2017 sendte Sykepleien ut en spørreundersøkelse om erfaringer med og holdninger til administrasjon av angst- og sovemedisiner til 6000 sykepleiere. Vi fikk over 1000 svar. Av disse jobber 26 % i somatisk spesialisthelsetjeneste, 36 % i psykiatrisk spesialisthelsetjeneste og 32 % i kommunehelsetjenesten.
Viktige saker: – Pasientene kan være manipulerende og truende– Du må betale for søvnen med renterNødhjelp ved panikkanfallRaymond Løwer valgte medisinfrittDen lange veien ut av benzogapetSlik avsluttes behandlingenAlle har et ansvar, men hvem tar det?Står du inne for hver tablett du gir?Peker ut seks typer uro hos demente, en av dem skyldes medisiner

Benzodiazepiners og z-hypnotikas historie: Doctor, please, some more of these

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.