fbpx Kommune straffes etter at pasient døde av morfinoverdose Hopp til hovedinnhold

Kommune straffes etter at pasient døde av morfinoverdose

Diverse piller og en sprøyte
KAOTISK: Sykepleieren som satte sprøyten, har beskrevet en kaotisk arbeidssituasjon den aktuelle kvelden. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

En pasient ved et helsesenter i Troms døde etter å ha fått 40 ganger så mye morfin som han egentlig skulle ha. Nå straffes kommunen.

Det var i april 2016 at en pasient ved Sonjatun helsesenter i Nordreisa kommune døde etter å ha fått en dose med 100 milligram morfin. Den mannlige pasienten skulle egentlig hatt kun 2,5 milligram, altså en 40.-del av dosen han ble gitt.

Politiet ville henlegge

Politiet innstilte på henleggelse av saken, og fikk medhold av statsadvokaten. Fredag skriver Nordlys at Riksadvokaten nå har omgjort henleggelsen etter at bistandsadvokaten til de etterlatte klagde.

Riksadvokaten mener Nordreisa kommune er ansvarlig for feilen og har gitt Sonjatun, ved Nordreisa kommune, en bot på 100.000 kroner for feilmedisineringen.

LES: Feil skal feil fordrive

Kaotisk

Riksadvokaten skriver at den menneskelige svikten, og konsekvensen av den, delvis skyldes at virksomheten ikke hadde gode nok rutiner og praksis for hvordan legemidler, og særlig potente legemidler, skulle håndteres.

Sykepleieren som satte sprøyten, har beskrevet en kaotisk arbeidssituasjon den aktuelle kvelden. Kvinnen var ferdig utdannet som sykepleier i 2015 og hadde ikke lang arbeidserfaring da hun ble ansatt ved sykehjemmet.

Betaler boten

Ordfører i Nordreisa, Øivind Evanger, sier de har vedtatt boten.

– Vi tar boten til etterretning, og vi skal nå ta lærdom av den kritikken som er kommet mot kommunen etter denne triste saken, sier Evanger til Nordlys.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.