fbpx Ekspertkomité: – Helsepersonell bør vaksineres mot meslinger Hopp til hovedinnhold

Ekspertkomité: – Helsepersonell bør vaksineres mot meslinger

Lege som holder opp en meslingvaksine

Hittil i år har fire personer blitt smittet av meslinger. To av dem var helsepersonell. Nå ber Folkehelsa arbeidsgivere om å tilby vaksine til sine helsearbeidere.

Etter meslingutbruddet i Göteborg før jul, fikk vi også et lite tilløp i Norge i februar i år. Fire personer ble bekreftet smittet, to barn og to helsepersonell. Helsepersonellet var fra Vestvågøy i Nordland. Alle er friske nå.

– Den ene hadde blitt smittet i utlandet, og den andre hadde vært i kontakt med denne igjen, sier Didrik Frimann Vestrheim, avdelingsdirektør ved vaksineforebyggbare sykdommer hos Folkehelseinstituttet.

bildet viser Didrik Vestrheim

Vaksineanbefaling

– Helsepersonell bør vaksineres mot meslinger. Ved meslingutbrudd er helsetjenesten ofte en arena for smittespredning. Da kan sårbare pasientgrupper lett bli smittet, for eksempel uvaksinerte spedbarn og personer med nedsatt immunforsvar, sier han.

Sykepleien har tidligere skrevet at Folkehelseinstituttet anbefaler helsepersonell som ikke har hatt meslinger eller ikke vet om de er vaksinert, å vaksinere seg.

Nå har også Den skandinaviske verifiseringskomité for eliminasjon av meslinger og rubella (røde hunder) anbefalt det samme i en pressemelding.

Brev

Verifiseringskomiteen ber også om at helsemyndighetene i de tre landene sørger for at meslingvaksine er lett tilgjengelig og gratis for alle ikke-immune helsearbeidere.

– I Norge er det arbeidsgivers plikt å kartlegge smitterisiko på arbeidsplassen og tilby vaksine. MMR-vaksine har i flere år vært levert gratis fra Folkehelseinstituttet, sier Didrik Vestrheim.

Folkehelseinstituttet har sammen med Helsedirektoratet nylig sendt ut et brev til alle landets kommuner og helseforetak der de minner om anbefalinger om vaksinasjon av ansatte i helsetjenesten og arbeidsgivers plikter. Det er særlig personer født mellom 1960 og 1983 som kan trenge vaksine.

Slik sjekker du om du er vaksinert mot meslinger.

Eliminert i Skandinavia

Verdens helseorganisasjon (WHO) har som mål å eliminere meslinger, det vil si å stanse kontinuerlig sirkulasjon av meslingvirus i befolkningen. WHO erklærte i 2017 at de skandinaviske landene har eliminert meslinger, men fremdeles oppstår det sporadiske utbrudd fordi personer smittes i utlandet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse