fbpx Frykter flere feilbehandlinger med fillers Hopp til hovedinnhold

Frykter flere feilbehandlinger med fillers

ung kvinne får sprøyte i leppa
UREGULERTE STIKK: Både Norsk forening for estetisk plastikkirurgi og Forbrukerrådet har tidligere tatt til orde for sterkere regulering av bransjen for å luke ut useriøse aktører. Foto: Mostphotos

Kosmetisk sykepleier Lene Garderhagen reagerer på at ufaglærte lovlig kan sette sprøyter i leppene til unge jenter.

Injeksjoner med såkalte fillers, som blant annet brukes for å glatte ut rynker og gi fyldigere lepper, regnes ikke som medisinsk behandling og er i liten grad regulert.

Det reagerer kosmetisk sykepleier Lene Garderhagen i Stavanger på.

– Mye kan gå galt. Det kan oppstå infeksjoner og biofilm, injeksjoner kan bli satt intravaskulært og i aller verste fall kan feilbehandling medføre blindhet.

Uregistrerte aktører

Garderhagen, som til daglig er klinikksjef for en hudklinikk i Stavanger, forteller at hun selv måtte «reparere» leppene til unge jenter, som har fått fillers hjemme hos private aktører.

Til Rogalands Avis – Dagsavisen, som først skrev om saken [bak betalingsmur], sier Garderhagen at det i dag ser ut til å være en underskog av uregistrerte aktører som tilbyr behandling med fillers.

Disse opererer med vesentlig lavere priser enn godkjente hudpleieklinikker, og fillers selges dessuten fritt over nettet. Det er da leverandørene som selv bestemmer hvem de lar kjøpe produktet.

Regulering er ikke prioritert

I en epost til Rogalands Avis skriver avdelingsdirektør Anne Louise Valle i Helsedirektoratet at de ikke prioriterer å utarbeide regler om ytterligere kvalitetssikring og kontroll av bransjen.

Årsaken er at direktoratet så langt ikke har mottatt informasjon om alvorlige feilbehandlinger.

– Jeg reagerer på at man vil vente til det skjer noe alvorlig, før noen tar tak i det, kommenterer Garderhagen.

– Så lenge det er snakk om injeksjoner med sprøyte, mener jeg det bør være utdannet helsepersonell som utfører det.

Voldsom vekst

Det har de siste årene vært en voldsom vekst i etterspørselen etter fillers. 

I motsetning til Botox, er ikke fillers regulert som legemiddel og behandling er ikke definert som kosmetisk kirurgi.

Jeg reagerer på at man vil vente til det skjer noe alvorlig, før noen tar tak i det

Lene Garderhagen, kosmetisk sykepleier
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.