fbpx Politimann dømt for trusler mot sykepleier Hopp til hovedinnhold

Politimann dømt for trusler mot sykepleier

Eksteriør fra Borgarting Lagmannsrett
IKKE HELSEHJELP: Det at sykepleieren tok blodprøve da truslene falt, og ikke ytte «medisinsk begrunnet helsehjelp», bidro til en mildere dom. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Uttalelser om å «ta» en sykepleier på legevakten, lønte seg ikke for en full politimann, som nå er dømt for sin oppførsel mot henne og to politikolleger.

Borgarting lagmannsrett har dømt en tidligere politimann til 18 dagers betinget fengsel for trusler han kom med etter en fuktig bytur i april 2016, melder Drammens Tidende [bak betalingsmur].

Ved 03-tiden om natten skal mannen ha hatt problemer med å gjøre opp for seg i drosjen. Sjåføren oppfattet ham som såpass truende, at han ringte politiets nødnummer.

Den svært berusete politimannen ble motvillig tatt med til legevakten for en blodprøve og skal der ha truet både to kolleger og en sykepleier på vakt.


LES OGSÅ: PASIENT DØMT FOR SEKSUELL TRAKASSERING AV SYKEPLEIERE


Begge politimennene måtte holde ham fast, rapporterer avisen.

Ifølge sykepleieren truet mannen med at han skulle «ta» både henne og politimennene. Sykepleieren skal ha oppfattet det som reelle trusler og var redd i ettertid.

Mannen skal også ha kommet med trusler mot sine kolleger under transporten etter besøket på legevakten.

Ytte ikke helsehjelp

I fjor dømte Asker og Bærum politimannen til 21 dagers ubetinget fengsel. Han anket, og lagmannsretten har nå altså forkortet dommen med tre dager og dessuten gjort fengselsstraffen betinget.

Straffelovens paragraf 265 gir et særskilt vern mot vold og trusler for enkelte yrkesgrupper, deriblant helsepersonell som yter medisinsk begrunnet helsehjelp.

I den aktuelle saken konkluderte derimot retten med at sykepleieren ikke ytte helsehjelp da trusselen kom, noe som bidro til reduksjon av straffen.

Fornøyd forsvarer

Mannens forsvarer, John Christian Elden, sier til Drammens Tidende, at han er fornøyd med dommen.

– Vi er glade for fullt medhold i lagmannsretten ved at de verken så behov for å bruke fengselsstraff eller å bruke den strengere lovbestemmelsen om vern for utsatte grupper knyttet til blodprøvetakingen, skriver Elden i en mail til avisen.

– Min klient beklager det som skjedde, men saken er nå nede på det alvorsnivået der den hører hjemme, skriver Elden.

Mannen inngikk i mai 2017 en sluttavtale med politiet og jobber ikke lenger i etaten.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.