fbpx Kate fronter sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Kate fronter sykepleiere

Bildet viser hertuginne Kate.
LANSERTE NURSING NOW I DAG: Her er Kate tidligere på dagen, da hun besøkte Royal College of Obstetricians and Gynaecologists i London. Foto: wenn.com/NTBScanpix

– Dere inspirerer meg, sier hertuginne Kate til verdens sykepleiere.

– Dere passer på oss i våre lykkeligste og våre tristeste stunder, sa hun under lanseringen av Nursing Now i London i dag. 

Nursing Now er en treårig kampanje og et samarbeid mellom  The Burdett Trust for Nursing, International Council of Nurses (ICN) og  Verdens helseorganisasjon (WHO). Målet er å heve sykepleiernes status over hele verden. Hertuginne Kate er kampanjens høye beskytter.

Viktige brikker

Ifølge Nursing Now er sykepleiere hjertet i de fleste helseteam, og de spiller en nøkkelrolle i helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid og behandling. Fordi de jobber så tett på lokalsamfunnene, spiller de også en viktig rolle i å utvikle nye modeller for kommunehelsetjeneste og støtte lokale initiativ for å fremme helse og forebygge sykdom.

Kate sa i sin korte tale at hun synes det er trist at ikke alle har tilgang til helsetjenester og at hun er overrasket over at det er behov for så mange som 90 millioner sykepleiere frem til 2030.

– Det innebærer 2000 sykepleiere hver dag.

Har engasjert seg i helse

Hertuginne Kate, som har en oldemor som pleiet skadde soldater på et familiegods under første verdenskrig, har engasjert seg i flere sykepleierrelaterte saker, som palliativ omsorg for barn og unges psykisk helse.

Hun avsluttet talen sin med å gratulere alle sykepleiere med hva de får utrettet hver eneste dag.

– Må få opp øynene

Karen Bjøro, annen nestleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) og styremedlem i ICN, var også med å lansere kampanjen fra London. Ifølge Bjøro handler Nursing Now om at sykepleiere kan være svar på mange av fremtidens utfordringer.

– Men beslutningstakere i mange land må få øynene opp for hvilken ressurs sykepleierne er, sier hun på NSFs nettsider.

– De må investere i sykepleiere, med andre ord utdanne flere og sørge for bedre arbeidsforhold og lønn.

Nursing Now varmer opp til 2020. Da er det 200 år siden Florence Nightingale ble født.

Møtte norsk studentleder

Som del av lanseringen av Nursing Now, møtte hertuginne Kate også flere unge sykepleiere, deriblant norske Christian Strømnes. Han er leder for Norsk Sykepleierforbunds studentorganisasjon.

Bildet viser Christian Strømnes
FIKK MØTE KATE: Christian Strømnes fikk i dag være en av flere unge sykepleiere som delte erfaringer med hertuginne Kate. Foto: Nina Hernæs
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.