fbpx Norske forskere kan påvise kreftrisiko hos ufødte barn Hopp til hovedinnhold

Norske forskere kan påvise kreftrisiko hos ufødte barn

Bildet viser en DNA-streng.
KAN HA GENFEIL: Forskere på Haukeland har funnet en genfeil som gir økt risiko for kreft i eggstokkene. Foto: Sergey Nivens/Mostphotos

Forskere ved Haukeland universitetssjukehus har funnet en genfeil som  allerede på fosterstadiet kan påvise økt risiko for eggstokkreft.

Funnet kan legge grunnlag for nye kreftbehandling i fremtiden, skriver  VG.

Nytt perspektiv

Sju prosent av alle jentefostre har en genfeil som gir to-tre ganger høyere risiko for eggstokkreft i voksen alder, viser forskningen til professor Per Eystein Lønning og kollega Stian Knappskog ved Mohn kreftforskningslaboratoriet på Haukeland.

– Det er lite trolig at slike mekanismer bare opererer ved eggstokkreft. Forskningen gir dermed nytt perspektiv når det kommer til å forstå kreftrisiko, forklarer Lønning.

Også forskere ved Radiumhospitalet og NTNU har bidratt til studien, som omfatter mer enn 6000 kvinner: den har fått støtte fra blant annet Kreftforeningen og blir tirsdag publisert i Annals of Internal Medicine, ett av verdens ledende medisinske tidsskrifter.

Ny type feil

Forskerne på Haukeland har konsentrert seg om brystkreft type 1-genet, også kalt BRCA1. De fant en ny type feil i det samme genet, som i noen tilfeller kan påvises allerede hos fosteret.

Eggstokkreft er en av de ti hyppigste kreftformene blant kvinner i Norge. Symptomene er vage, noe som gjør sykdommen vanskelig å oppdage, skriver avisen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.