fbpx Like mange hivsmittete i år som i fjor Hopp til hovedinnhold

Like mange hivsmittete i år som i fjor

Bildet viser to hender med tomlene opp, dekorert med røy sløyfe.
VERDENS AIDSDAG: Her er det filippinske helsemyndigheter som markerer 1. desember med den røde sløyfen som symboliserer støtte til de som lever med hiv. I Norge er antall nysmittete stabilt. Foto: Aaron Favila/AP/NTBScanpix

Hittil i 2017 er det påvist rundt 200 nye hivpositive her i landet. Det er om lag like mange som i fjor.

– Vi forventer at det ved årets slutt vil være meldt cirka 220 hivpositive tilfeller. Det er på samme nivå som i 2015 og 2016, sier Øivind Nilsen, seniorrådgiver på Folkehelseinstituttet (FHI).

Folkehelseinstituttet ser at antall hivpositive menn som har sex med menn foreløpig holder seg på nivå med de foregående to årene, mens antall heteroseksuelt smittete innvandrere fortsatt vil gå noe ned.

– For andre grupper antar vi at antall påviste hivtilfeller vil endre seg lite sammenliknet med 2016, sier Nilsen.

Heteroseksuell smitte blant personer som er bosatt i Norge er fortsatt forholdsvis sjeldent. De fleste i denne gruppen er menn som smittes i utlandet, spesielt i Thailand. Det skjer lite nysmitte blant personer som tar stoff med sprøyter i Norge, ifølge FHI.

De siste fem årene har det vært en nedgang i antall diagnostiserte hivtilfeller i Norge. Dette skyldes hovedsakelig færre nye hivsmittete innvandrere.

I samme periode har antallet hivtilfeller økt blant menn som har sex med menn som er smittet i utlandet.

Totalt er det nå meldt 6.207 hivpositive i Norge siden 1984, fordelt på 4 205 menn og 2 002 kvinner.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.