Overraskende legeseier over Spekter i Arbeidsretten
Rikslønnsnemnda kan ikke videreføre avtaler som inneholder store unntak fra arbeidsmiljøloven, uten at fagforeningen samtykker. – En historisk dom, sier forhandlingslederen hos Akademikerne.
Husker du legestreiken i fjor som endte med tvungen lønnsnemnd? Akademikerne helse hvor Legeforeningen er tilsluttet, mente at Rikslønnsnemnda ikke hadde kompetanse til å kunne videreføre de vide unntakene fra arbeidsmiljøloven, og gikk til arbeidsrettssak mot Spekter.
Overraskende seier
Arbeidsretten skulle altså ta stilling til om Rikslønnsnemnda kan tvinge sykehuslegene til å jobbe med svært vide unntak fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid, det vil si inntil 60 timer i uken og 19 timer på en vakt.
I går ble det full seier for legene, og i Dagens Medisin bruker redaktør Markus Moe uttrykk som overraskende, sjokkerende og vantro for utfallet av striden i Arbeidsretten.
«Spekter ble truffet noe hardt, og klarte ikke å dukke i tide», skriver han.
Eli Gunhild By, leder i Norsk Sykepleierforbund, er også overrasket, men glad:
– Vi er glade for arbeidsrettens kjennelse. Dette er en viktig seier, ikke bare til Akademikerne og Legeforeninga, men også til resten av fagbevegelsen.
Spekter har departementet på sin side
Mye av overraskelsen kan komme av at Spekter blant annet hadde en tung aktør som Arbeids- og sosialdepartementet på sin side. Under arbeidsrettssaken leverte departementet et skriftlig innlegg hvor de mente Rikslønnsnemnda har samme kompetanse som partene selv når det gjelder å fastsette en tariffavtale.
Spekter skriver på sine nettsider at de tar til etterretning at Arbeidsrettens flertall har kommet til at Stortinget ikke hadde gitt Rikslønnsnemnda tilstrekkelig klarhet i det lovmessige grunnlaget for å løse tvisten mellom Akademikerne/Legeforeningen og Spekter/helseforetakene.
– Vi tar dommen til etterretning, og vil sette oss godt inn i den, før vi drøfter med helseforetakene og Akademikerne/Legeforeningen hva slags konsekvenser dommen skal få for driften av sykehusene, er Spekters kommentar til dommen.
I dag skal Spekter møte Akademikerne/Legeforeningen, for å diskutere konsekvensene av dommen på kort sikt.
– En seier for et forsvarlig arbeidsliv
Legene er på sin side glade for utfallet:
– Dette er en seier for et forsvarlig arbeidsliv, er kommentaren fra Marit Hermansen, president i Legeforeningen, på foreningens nettsider.
– Dette handler om muligheten til å ha reelle forhandlinger om arbeidstid og unngå at yrkesgrupper blir låst i avtaler mot sin vilje. Dommen er en seier for den norske modellen, sier Kari Sollien, leder i Akademikerne.
Arbeidsretten aldri tidligere har behandlet en slik sak, og Rune Frøyland, forhandlingsleder i Akademikerne helse, påpeker at det er en historisk dom.
Tariffavtalen for 2016 til 2018 mellom Spekter og Akademikerne helse, som ble videreført av Rikslønnsnemnda, er dermed ugyldig. Det betyr at den gamle tariffavtalen fra 2014 gjelder inntil saken på nytt er behandlet i Rikslønnsnemnda.
0 Kommentarer