fbpx Helse Bergen har påvist skabb hos 87 personer i år Hopp til hovedinnhold

Helse Bergen har påvist skabb hos 87 personer i år

Illustrasjon av skabb
LEGGER EGG: Skabbmidden (Sarcoptes scabiei) er 0,3-0,5 mm lang. Hunnmidden graver overflatiske ganger i huden hvor den legger egg som klekkes som larver etter 3–4 døgn. En person har sjelden mer enn 5–15 hunnmidd, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Science Photo Library

Helse Bergen har siden sensommeren ukentlig fått inn pasienter med skabb.

– Det dreier seg om folk i alle aldre, fra barn til voksne. Dette er ikke vanlig, sier kommunikasjonsrådgiver Marthe Stangenes i Helse Bergen til VG.

Ikke vanlig

Seksjonsoverlege Turid Thune ved Haukeland universitetssjukehus sier til avisen at de vanligvis kanskje får ett tilfelle i måneden av skabb, som er en type midd.

– Kanskje sjeldnere enn det, men nå får vi stadig henvisninger eller spørsmål fra fastleger etter at mange har forsøkt behandling og ikke blitt friske, sier Thune.

Smittsomt

Hun opplyser at skabb er svært smittsomt og smitter typisk ved hudkontakt, men også via gjenstander og klær.

Hittil i år har Helse Bergen påvist skabb hos 87 personer.

Syklus

Ifølge Folkehelseinstituttet opptrer skabb i sykluser på 20–30 år.

– I Norge har det vært en betydelig nedgang i tilfeller av skabb siden slutten av 1970-tallet, men tilstanden ser nå ut til å øke igjen. Utbrudd i helseinstitusjoner, særlig sykehjem, forekommer. I de senere årene er det meldt om utbrudd av skabb på mottak for asylsøkere, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.