fbpx Hevder eldre har det best i Norge Hopp til hovedinnhold

Hevder eldre har det best i Norge

Eldre mann i hengekøye
GODT SOM GAMMEL: Norge er det mest eldrevennlige av alle OECD-land, hevdes det i ny undersøkelse. Foto: Mostphotos.com

I en ny rangering over 18 OECD-lands eldrevennlighet kommer Norge best ut. Av 100 mulige poeng, får Norge 65 poeng.

Amerikanske forskere har samlet statistikk om alt fra hvor god pensjon eldre har til hvor tilfredse de er.

Norge ligger ikke på topp i alle kategorier. Vi er mindre tilfredse med livet enn både japanere, spanjoler og nederlendere. Når det gjelder deltakelse både i og utenfor arbeidsmarkedet, havner vi på en fjerdeplass.

Norge har derimot desidert størst likhet i befolkningen. De fleste norske eldre har råd til å spise næringsrik mat hver dag. Vi har også en høyere andel eldre som har gått videregående skole eller tatt høyere utdanning. Ifølge forskerne gjør dette at vi lettere kan tilpasse oss eldrebølgen. Det er nemlig lettere at det oppstår konflikt mellom generasjonene hvis det blir kamp om ressursene.

John Rowe ved Columbia University, som har ledet prosjektet, og kollegaene har ikke publisert funnene sine vitenskapelig ennå, så beregningene er foreløpig ikke kvalitetssikret av andre forskere.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.