fbpx Ap vil ha bemanningsnorm i skolehelsetjenesten Hopp til hovedinnhold

Ap vil ha bemanningsnorm i skolehelsetjenesten

Torgeir Micaelsen
VIKTIG: – For ungdommene det gjelder, er dette enormt viktig. Mange steder i landet finnes det knapt et tilbud, sier Torgeir Micaelsen til NTB. Foto: Stortinget

Arbeiderpartiet vil ha forlik med de andre partiene om bemanningsnorm i skolehelsetjenesten.

– Helsedirektoratet jobber nå med å utrede nettopp det Torgeir Micaelsen (Ap) etterspør, sier helsesøsterleder Kristin Waldum-Grevbo.

Bakgrunnen for oppfordringen fra Ap, som også ble framført foran valget for to år siden, er tall som Statistisk sentralbyrå leverte i forrige uke.

Rett nok økte antall årsverk innen helsestasjoner og skolehelsetjeneste med ni prosent fra 2015 til 2016. Mer enn 3,5 milliarder kroner ble brukt på tjenestene i 2016, opp 11 prosent fra året før. Men en gjennomgang av tallene viser at 40 prosent av kommunene – særlig de mindre – hadde en nedgang eller ingen endring i antallet årsverk, melder NTB.

Vil at alle partier skal forplikte seg

– For ungdommene det gjelder, er dette enormt viktig. Mange steder i landet finnes det knapt et tilbud. Andre plasser må 1.500-2.000 elever dele på en helsesøster, sier helsepolitisk talsperson i Ap Torgeir Micaelsen til NTB.

Han ber de andre partiene før valget forplikte seg til en opptrappingsplan for skolehelsetjenesten. Sentralt står kravet om øremerkede tilskudd og en egen bemanningsnorm for antallet helsesøstre.

Jobber med saken

– Helsedirektoratet jobber nå med å utrede nettopp det Michalsen etterspør, en bindende bemanningsnorm for bemanningen i helsestasjons- og skolehelsetjenesten, sier leder av NSFs Landsgruppe av helsesøstre (Lah), Kristin Waldum-Grevbo til Sykepleien.

Direktoratet har fått oppdraget etter at Stortinget har bedt om dette vurderes. Utredningen skal være klar i oktober.

– NSFs Landsgruppe av helsesøstre (Lah) støtter forslaget. Vi ser at de anbefalte normtallene fra 2010 brukes aktivt i dag, fordi kommunene trenger et konkret måleverktøy. Det er viktig at nye normtall tilpasses oppgavene som ligger i tjenesten i dag. Det er også viktig å huske på at normtall er et minimum, det kan være lokale årsaker til at det bør være langt mer ressurser enkelte steder for at tjenesten skal være faglig forsvarlig, sier Waldum Grevbo.

– Bare kritikk

Helseminister Bent Høie (H) finner kritikken fra Arbeiderpartiet urimelig.

– I 2013, det siste året til den rødgrønne regjeringen, var det en nedgang på ni årsverk samlet sett. I vår periode har det blitt 648 flere årsverk i skolehelsetjenesten og helsestasjonene. Vi har styrket denne innsatsen med over 1 milliard kroner, hvorav 251 millioner kroner har kommet som øremerkede tilskudd, sier Heie til NTB.

At det i 40 prosent av kommunene ikke er blitt flere årsverk, forklarer helseministeren med at dekningen i utgangspunktet er bedre i mindre kommuner.

– Det er gjerne færre elever per helsesøster der enn i større kommuner. Mer øremerking vil derfor straffe kommuner som allerede gjør det bra, mener Høie.

Les også: