fbpx Ber gravide drikke mindre brus Hopp til hovedinnhold
Ny studie

Ber gravide drikke mindre brus

Bildet viser en knust brusboks.

– Dette er et veldig konkret tiltak vi mener kan ha stor effekt, sier Jacob Holter Grundt, som forrige uke forsvarte sin doktorgradsavhandling om barn, fedme og overvekt.

– Både mødre som er i risikosonen for å få store barn - for eksempel overvektige og de med diabetes - og dem som ligger an til å få små barn - for eksempel om de har lav BMI eller røyker - kan ha gevinst av å kutte ned på brusdrikkingen.

Det sier barnelege Jacob Holter Grundt, som sist torsdag forsvarte sin doktorgradsavhandling ved Universitetet i Bergen om risikofaktorer for fedme og overvekt blant barn.

62 000 kvinner

Stort inntak av tilsatt sukker under graviditeten henger sammen med økt risiko for både høyere og lavere fødselsvekt, viser Grundts studie, som tar utgangspunkt i data fra 62 000 kvinner som fødte i tidsrommet 2002–2008 og deltar i Den norske mor og barn-undersøkelsen.

Det viste seg at fødselsvekten økte med mors inntak av sukkerholdig brus dersom den gravide hadde svangerskapsdiabetes, mens for andre mødre var effekten motsatt.

– Begge deler kan være ugunstig. Store barn gir økt risiko for fødselskomplikasjoner og senere overvekt. Men barn med lav fødselsvekt er også utsatt for å utvikle fedme over tid.

Forskjell på overvekt og fedme

Grundt forklarer at det ved lav fødselsvekt ikke nødvendigvis er snakk om overvekt, men en annen type fedme.

– Begrepene overvekt og fedme brukes ofte om hverandre, men man kan ha lav BMI og likevel fedme.

Det ser ut til å være langt farligere å være tynn med kulemage, enn å være stor og kraftig med en del fett spredd utover på for eksempel rumpe og lår
Lege Jacob Holter Grundt

Han forteller hvordan barn med nedsatt fødselsvekt ofte kan få høy fettprosent, og særlig sentral fedme – altså det mye omtalte, farlige magefettet, som øker risikoen for flere alvorlige tilstander, deriblant diabetes og hjerte- og karsykdommer.

– Det ser ut til å være farligere å være tynn med kulemage, enn å være stor og kraftig med en del fett spredd utover på for eksempel rumpe og lår, understreker Grundt.

Portrett av barnelege Jacob Holter Grundt.

Støtter dagens råd

Det finnes ekstra sukker i svært mye vi putter i oss, men sukkerholdig brus trekkes frem som en stor sukkerkilde i senere år, som det er relativt enkelt å redusere inntaket av.

– I svangerskapsomsorgen gis det generelt råd om å holde sukkerinntaket nede, og vår studie støtter dette - særlig for sukkerbrus, sier Grundt.

– Helsesøstre er generelt klar over at visse grupper utpeker seg som sårbare for overvekt og fedme, og vår undersøkelse understøtter at det er viktig å være oppmerksom på, og tilby støtte og veiledning til, familier i risikosonen.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse