Trenger ikke studiekompetanse: Startskudd for helsefagarbeidere som skal bli sykepleiere

Torbjørn Røe Isaksen
INGENS SNARVEI: - Dette kommer ikke til å bli B-studenter eller en snarvei for å bli sykepleier, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. 

Tirsdag startet pilotprosjektet hvor helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse starter på sykepleierutdanning.

31 studenter har takket ja til å starte på det intensive studieløpet som skal føre fram til sykepleierautorisasjon om tre år.

Tirsdag gikk startskuddet for utdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus, avdeling Kjeller.

Både Norsk Sykepleierforbund (NSF) og NSF Student har tidligere gått ut mot å åpne sykepleierutdanningen for søkere uten generell studiekompetanse.

Kunnskapsministeren: - Klokt

- Jeg har fått med meg kritikken, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Han mener det er klokt å ha en forsøksordning hvor de med fagbrev kan komme inn på sykepleierutdanningen ved en et alternativt studieløp.

- Ingen B-studenter

- Dette kommer ikke til å bli B-studenter eller en snarvei for å bli sykepleier, mener han. 

Samtidig som sykepleierutdanningen åpner for helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse, har Røe Isaksen bedt om skjerpede karakterkrav for å komme inn på den ordinære sykepleierutdanningen.

- Skal ikke bli normen

- Er det et paradoks?

- Nei. Her gjør vi to ting samtidig, og det mener jeg er klokt. De som kommer inn med fagbrev kommer til å ha ekstra undervisning. Dette alternative studieløpet med tre semestre, altså et ekstra sommersemester de to første årene, kommer aldri til å bli hovedveien inn.

- Hvis dette blir normen, hadde det vært en svekkelse, men dette er snakk om 31 studenter i et pilotprosjekt. Dette er et tilrettelagt tilbud for de med fagbrev, sier han.

Røe Isaksen er klar over at det er sammenheng mellom inntakskarakterer og stryk senere i studiet.

- Men disse studentene vil få ekstra undervisning. Dersom vi etter en evaluering av dette forsøket velger å fortsette med dette tilbudet, og dersom vi også går for skjerpede karakterkrav for de ordninære studentene, vil vi vurdere om de samme karakterkravene skal gjelde for de samme fagene på dette studieløpet, sier han.


Les også:

Kan begynne på sykepleierutdanning uten generell studiekompetanse

233 søkere til treterminsstudie

 

 

Les også: