fbpx Sykepleie er pop blant ungdommen Hopp til hovedinnhold

Sykepleie er pop blant ungdommen

Bildet viser Thea Martine Olsen

Til tross for at antall søkere til sykepleierutdanningene øker, skulle studentleder Thea Martine Olsen gjerne sett at  det stod enda flere menn på søkerlisten.

15 738 førstevalgssøkerne skal konkurere om en av de 4 758 planlagte studieplassene for sykepleierstudenter. Det betyr at det i snitt er 3,3 førstevalgssøkere per planlagte studieplass. Økningen i førstevalgssøkere er på 6,2 prosent sammenlignet med i fjor.

(Teksten frtsetter under tabellen)

– De unge har forstått det

– Jeg er kjempeglad for at så mange ungdommer har sykepleie som førstevalg, sier 1. nestleder i NSF, Solveig Paula Kopperstad Bratseth.

– Dette viser at ungdommen har forstått at sykepleie er et spennende yrke som gir mange karrieremulighet, legger hun til.

Bratseth håper at de som begynner på sykepleierutdanning til høsten møter en utdanning som svarer til forventningene.

– Vi vet at mange faller av underveis i studiet og at utdanningsinstitusjoner overbooker. Det er viktig at skolene er bevisst på kvalitet, ikke minst i forhold til å skaffe gode praksisplasser. Det er deres ansvar å sørge for at nyutdannede sykepleiere er forberedt til å møte utfordringene i helsevesenet, sier Bratseth.

Hun vil også minne arbeidsgivere på at de må bli flinkere til å ta imot de nyutdannede som blir ferdige sykepleiere.

– De må tilby dem hele stillinger og en lønn det går an å leve av.

Må få inn flere menn

Av de15 738 søkerne som satt sykepleie som førstevalg er 13 317 kvinner og 2 421 er menn. Det betyr at litt i overkant av 15 prosent av førstevalgssøkerne er menn.

Selv om også NSFs studentleder, Thea Martine Olsen, synes det er positivt at stadig flere søker sykeleierutdanning, skulle hun ønske at enda flere menn søkte.

– Jeg er bekymret over at vi ikke klarer å få til en større kjønnsbalanse. 15 prosent er på samme nivå som tidligere år. Kvinner har som regel høyere karaktersnitt enn menn. Det betyr at av de 15 prosentene er det sannsynligvis bare mellom 10–12 prosent som begynner på studiet, sier Olsen.

Hun mener Norge bør ha en sykepleierbestand som gjenspeiler befolkningen.

Kvotering kontra opptakskrav

– Vi ønsker at menn bør få kjønnspoeng når de søker sykepleierutdanning slik at vi får en så jevn kjønnsfordeling som mulig, sier Olsen.

– Er det ikke et paradoks at dere kjemper for høyere opptakskrav samtidig som dere ønsker å kvotere inn menn?

– Nei. Menn som søker sykepleierutdanning må oppfylle opptakskravene. Kjønnspoengene kommer på toppen sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse