fbpx Samler inn penger for abort Hopp til hovedinnhold

Samler inn penger for abort

Bildet viser Lilianne Ploumen.
VIL LA KVINNER BESTEMME: Nederlands utviklingsminister Julianne Ploumen på en pressekonferanse i forkant av dagens giverkonferanse i Brussel. Foto: Olivier Hoslet/EPA/NTBScanpix

<<Hun bestemmer>> er mottoet når det i dag er giverkonferanse for å skaffe pengene Donald Trump ikke lenger vil gi til arbeidet for trygge aborter.

She decides er et initiativ fra Nederlands utviklingsminister Lilianne Ploumen. Hun reagerte da Donald Trump som nyslått president fjernet amerikansk bistand til organisasjoner som tilbyr eller støtter abort i utlandet. I kroner dreier det seg om 600 millioner, og det er dette beløpet Ploumen har satt seg fore å samle inn.

Norge gir 85 millioner

I dag er det giverkonferanse i Brussel, og flere enn 40 land deltar. Norges barne- og likestillingsminister Solveig Horne vil være til stede. Den norske regjeringen har allerede sagt den vil bidra med 85 millioner.

Men Norge er, i motsetning til Sverige og Danmark, ikke med å arrangere konferansen. Det mener lederen for utenrikskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), er pinlig. Hun sier til Vårt Land at Stortinget har presset på at regjeringen skal delta på konferansen.

Munnkurv

Trumps stopp i støtten til organisasjoner som tilbyr eller informerer om abort i utlandet, blir kalt munnkurvregelen. Den er ikke Trumps egen oppfinnelse, men ble introdusert av Ronald Reagan i 1984. Siden den gang har regelen blitt opphevet når demokratene har vunnet valget og gjeninnført når republikanerne har vunnet. Da Barack Obama ble president i 2009, opphevet han regelen, som Donald Trump nå altså gjeninnfører.

Rammer kvinner i utviklingsland

Ifølge Bistandsaktuelt vil forbudet ramme organisasjoner som jobber med kvinnehelse i utviklingsland, og vil kunne ramme FNs befolkningsprogram spesielt hardt.

47 000 kvinner dør hvert år på grunn av farlige aborter, ifølge Verdens helseorganisasjon. Nesten sju millioner trenger helsehjelp etter utrygge aborter. I tillegg trenger millioner av kvinner tilgang på prevensjon.

Til giverkonferansen i dag melder nederlandske myndigheter at flere enn 40 land vil komme. Det dreier seg om EU-land, afrikanske land som Kenya og Etiopia, asiatiske land som Vietnam og Nepal og det amerikanske landet Canada.

Kilder: Regjeringen, NTB, Vårt Land, Bistandsaktuelt, regjeringen i Nederland