fbpx Nok en sykepleier får prestisjestipend Hopp til hovedinnhold

Nok en sykepleier får prestisjestipend

Portrett av Marianne Storm
OVER DAMMEN: Professor Marianne Storm planlegger å forske på samhandling innen psykisk helse under sitt USA-opphold. Foto: UIS

For andre år på rad har en norsk sykepleier blitt tildelt det prestisjetunge, amerikanske Harkness-stipendet.

– Jeg er kjempeglad! Dette gir Universitetet i Stavanger og meg et hav av muligheter.

Det sier professor Marianne Storm ved nevnte universitet, som nylig ble tildelt Harkness Fellowship in Health Care and Practice.

Dette regnes som et av verdens mest prestisjetunge stipendprogrammer innen helse, og mottakerne er unge forskere fra Norge, Australia, Canada, Tyskland, Nederland, New Zealand, Sveits og Storbritannia.

To på rad

Kun én nordmann får stipendet hvert år, og Storm er den andre, norske sykepleieren på rad, etter at Birgitte Graverholt ble Harkness Fellow i fjor.

– Det er helt fantastisk og nesten mot alle odds, sier Storm.

– Jeg synes det er flott med to vestlandsdamer, på rad. Det er en anerkjennelse av forskningsmiljø og kompetanse.

Harkness Fellowship
  • Harkness Fellowships in Health Care and Practice regnes som et av verdens mest prestisjetunge stipendprogrammer innen helse.
  • Ordningen ble etablert i USA i 1918 av Anna Harkness og hennes sønn Edward Stephen Harkness.
  • Harkness Fellowships administreres av den private stiftelsen the Commonwealth Fund i New York City.
  • Mottakerne av stipendet er unge forskere fra Norge, Australia, Canada, Tyskland, Nederland, New Zealand, Sveits og Storbritannia.
  • Stipendet inkluderer blant annet USA-opphold med familie i et år, egen forskermentor, undervisning, konferanser, samlinger og seminarer.

Mann, barn og valp

Stipendet, som finansieres gjennom The Commonwealth's Fund, gir mottakerne tilgang til fagmiljøer, helseledere og politikere gjennom et års opphold, med familie, i USA.

– Jeg drar over i august, forhåpentlig med både mann, alle fire barna og valpen Bella, sier Storm.

I USA vil hun få oppfølging fra en personlig mentor og mulighet for internasjonal nettverksbygging og deltakelse på viktige konferanser.

– Jeg tror dette året vil gi meg fantastiske muligheter for å forske, innlede spennende samarbeid og bli inspirert.

Samhandling innen psykisk helse

Storm har doktorgrad i ledelse fra Universitetet i Stavanger (2011), og en Cand.san.-grad i helsefag med fordypning i helsefremming/helsepsykologi fra Universitet i Bergen (2001). Hun også mellomfag i psykologi (1998) og en bachelor i sykepleie (1997).

Hun har nå skissert et prosjekt som skal undersøke kvalitet i helsetjenesten for personer med psykiske lidelser som overføres mellom spesialist- og kommunehelsetjenesten.

– Er dette problemstillinger som er overførbare til internasjonale og spesielt amerikanske forhold?

– Ja, dette er tematikk som er relevant på tvers av kontinentene. Det handler om å gå fra å være innlagt pasient til å ivaretas av såkalte community mental health services. Men det kan jo bli endringer i prosjektet. Det er foreløpig formbart.

God og rettferdig tilgang

Storm mener denne type problemstillinger treffer formålet til stipendet godt.

– The Commonwealth Fund er veldig opptatt av rettferdig og god tilgang til helsetjenester, spesielt for de ressurssvake i samfunnet.

Les også: