fbpx Fra 3 til 2 hpv-stikk Hopp til hovedinnhold

Fra 3 til 2 hpv-stikk

Bildet viser en jente som får vaksine.

Jenter i sjuende slipper det tredje stikket: Fra høsten får de to doser med hpv-vaksine. Overlege tror det kan bety at også gutter vil få tilbud om vaksinen.

Unge mellom 9 og 14 år får svært god immunrespons på to doser med hpv-vaksine, ifølge en kunnskapsgjennomgang Folkehelseinstituttet har gjort. Derfor reduseres antall doser med hpv-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet fra 3 til 2.

– Billigere og enklere

– Flere studier viser at den tredje dosen er unødvendig for de mellom 9 og 14, bekrefter Sveinung Wergeland Sørbye, overlege i klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge og en ivrig forkjemper for hpv-vaksine.

– Å administrere 2 i stedet for 3 doser er både billigere og enklere, sier han.

Ifølge Folkehelseinstituttet oppnår unge mellom 9 og 14 år like høye konsentrasjoner av antistoffer etter 2 doser hpv-vaksine, som de over 15 gjør etter 3 doser.

Gjelder ikke eldre jenter

Hpv-vaksinen har i Norge blitt gitt til jenter i sjuende klasse siden 2009. Men siden også eldre jenter kan ha nytte av vaksine, har jenter født etter 1991 siden i høst også fått tilbudet. Men de må fremdeles ha 3 doser. Det er fordi alle som er over 15 trenger alle 3 dosene for å få et høyt nok nivå av antistoffer og dermed god beskyttelse av vaksinen.

Kan bane vei for guttene

Hpv-vaksinen beskytter mot livmorhalskreft, men også andre kreftformer som kan skyldes hpv, som peniskreft og analkreft. Folkehelseinstituttet har derfor anbefalt at også gutter bør tilbys vaksinen, men Helse- og omsorgsdepartementet har ikke tatt stilling til saken ennå.

Gynekolog Ole Erik Iversen, som også er en varm tilhenger av hpv-vaksine, har tidligere sagt til Dagens Medisin at hvis jentene avgir en dose til guttene, har man allerede tjent inn halvparten av det det vil koste å inkludere guttene.

Også Sveinung Wergeland Sørbye tror færre doser til jentene kan bety vaksine også til guttene.

– Både når det gjelder kostnader og praktisk gjennomføring er det lite forskjell på å gi fire doser fordelt på to kjønn enn tre doser kun til ett kjønn. Antall besøk i klasserommet reduseres fra tre til to, men det er lurt å være to helsesøstre ved hvert besøk, sier han.

Les også: Kreften som kan forhindres

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse