fbpx - Underviserne må få høyere status Hopp til hovedinnhold

- Underviserne må få høyere status

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isakasen
SOM Å KJØPE OPPVASKMASKIN: Torbjørn Røe Isaksen vil at det skal være like lett å finne kvaliteten på utdanningene som å finne en forbrukertest for oppvaskmaskiner. Foto: Kari Anne Dolonen

– Å være en fremragende underviser må bli like gjevt som å være en fremragende forsker. Det sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på kontaktkonferansen 2017.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen benyttet Kontaktkonferansen 2017 til å komme med noen «lekkasjer» fra den varslete stortingsmeldingen om kvalitet i høyere utdanning. Selve meldingen skal komme om kort tid.

– Jeg vil informere de som jobber i utdanningsinstitusjonene om hva som kommer i stortingsmeldingen, sa han.

Mål for kvalitetsmeldingen

Isaksen lanserte sju mål for kvalitet i høyere utdanning.

  1. Alle studenter skal forvente krevende og engasjerende studier
  2. Studenter skal inn i fellesskapet ved utdanningsinstitusjonene
  3. Læringsmålene skal være tydelige og danne en helhet
  4. Lærings- og vurderingsformer kan være forskjellige og variere ut fra hva som vil oppnå best resultater i form av læringsutbytte og kvalitet
  5. Samarbeid med arbeidslivet må styrkes for alle utdanninger
  6. Lærere skal ha god pedagogisk kompetanse
  7. Undervisning skal verdsettes høyere

Utdanningsinstitusjonene må selv ta ansvar

– Det finnes ingen enkel oppskrift på å utvikle en god kultur. Det ansvaret må dere, utdanningsinstitusjonene, påta dere, sa Isaksen.

Han lovet samtidig at tiltak som settes i gang for å oppnå målene, ikke skal styres fra sentralt hold.

– Dette må bygges på en tillit til at utdanningsinstitusjonene selv finner ut hvilke tiltak som bør settes inn for å nå målene, sa han.

Skal bli lettere å sjekke studietilbudene

Isaksen ønsker å samle all statistikk og databasene som for eksempel  Studiebarometeret og Database for statistikk om høyere utdanning på ett sted.

– Det skal bli like lett å sjekke ut kvaliteten på utdanninger som det i dag er å finne en forbrukertest på nett før du kjøper ny oppvaskmaskin. Utdanningsvalg er tross alt et viktigere valg enn en oppvaskmaskin, sa han.

Verdsette god undervisning

Av andre nyheter som kommer i Stortingsmeldingen trakk han frem et nytt belønningssystem som skal være på plass i løpet av to år.

– Undervisere kan søke om å bli godkjent som «fremragende underviser». Blir søknaden godkjent, er det ikke bare en tittel, men også tre lønnstrinn opp, sa Isaksen, som ønsker at det å være en fremragende underviser må bli like gjevt som å være en fremragende forsker.

– Avgjørende kompetanse

Før Isaksen fikk ordet, innledet Erna Solberg. Hun hadde noen synspunkter på fremtidens sykepleiere etter at hun innledet med at kunnskap og kompetanse vil bli avgjørende for Norge i fremtiden.

– Vi må være omstillingsdyktige i forhold til den teknologiske utviklingen, sa hun, og pekte på at helsesektoren spesielt bør forberede seg på store endringer.

– I fremtiden vil en sykepleier være en blanding av sykepleier og ingeniør, sa statsministeren.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.