fbpx Kvinner har høyere utdanning, men tjener mindre enn menn Hopp til hovedinnhold

Kvinner har høyere utdanning, men tjener mindre enn menn

Mann og kvinne som "dytter" et halvt hjerte hver mot hverandre

I dag lanserte Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet nettportalen kjønnslikestilling.no.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har laget og skal drifte nettportalen kjønnslikestilling.no, som ble lansert i dag.

Kjønnsutvikling over tid

- Målet med nettressursen er at man enkelt skal ha tilgang til indikatorer på kjønnslikestilling for å spore utviklingen over tid, og bli oppmerksom på de til dels store forskjellene man ser mellom kjønn når man ser de ulike områdene i sammenheng. Det er viktig at vi ser kjønnsdimensjonene på viktige områder og skaffer ny og oppdatert kunnskap der vi ser at faktagrunnlaget er tynt eller ikke-eksisterende, sier Mari Trommald, direktør i Bufdir i en pressemelding.

Mer utdanning, men tjener mindre

Indikatorene som er tilgjengelig på nettsiden viser blant annet at gutters og jenters utdanningsvalg i videregående, men også delvis i høyere utdanning, er kjønnsdelt. Det er fremdeles slik at kvinner har mye høyere sykefravær enn menn og jobber mer deltid. Tallene viser at rundt 40 prosent av kvinnene jobber deltid og har 33 prosent lavere inntekt ​enn menn.

- At jenter og gutter velger kjønnstypisk når de utdanner seg kan bidra til å (re)produsere et kjønnsdelt arbeidsliv. Kvinner har nå høyere utdanningsnivå enn menn, men tjener likevel mindre. Slik skal det ikke være, sier Trommald.

Stadig flere kvinner velger det som tradisjonelt har vært mannsdominerte utdanninger. Det er ikke samme tendens blant menn til å velge tradisjonelt kvinnedominerte fag.

Best i verden, men ikke på alt

Norge er rangert som nummer tre over verdens mest likestilte land av sammenlignet med 144 land, ifølge Global Gender Gap Report 2016.

Selv om det tyder på at mye er bra når det gjelder likestilling i Norge, viser indeksen også at Norge har utfordringer. Blant annet ligger vi på 81. plass når det gjelder år med forventet god helse og på 39. plass når det gjelder likestilling i topp-posisjoner i arbeidslivet.

LES OGSÅ:

Likestilling - Langt igjen

Streng likestillingslov hjelper ikke

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse