fbpx Jenny Klinge vil ha slutt på omskjæring Hopp til hovedinnhold

Jenny Klinge vil ha slutt på omskjæring

Jenny Klinge
IKKE BRA: Det er ille at norsk helsevesen har fått oppgaven med å omskjære spedbarn og mindreårige gutter, sier Jenny Klinge Foto: Senterpartiet

– Bør være lovvern mot omskjæring av gutter, sier Jenny Klinge (Sp).

Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge mener det er galt at norsk helsevesen omskjærer guttebarn, og at det bør finnes et lovvern mot omskjæringen.

Det er ille ...

– Det er svært synd at små gutter ikke har et lovvern mot å bli omskåret. Det er ille at norsk helsevesen har fått oppgaven med å omskjære spedbarn og mindreårige gutter, slik Stortinget vedtok i 2014 etter at helseminister Høie kom med forslaget, sier Klinge til NTB.

Kommentaren kommer i kjølvannet av NRKs sak mandag om at Ibsensykehuset, et privat sykehus i Porsgrunn, sikrer sykehusdriften ved å omskjære guttebarn.

Etter stortingsvedtaket i 2014, har sykehusene slitt med å følge opp og svært få er omskåret. Klinge mener det blir framstilt som at «for få» gutter har blitt omskåret siden den nye loven trådte i kraft.

Hensynet til barn må komme først

– Nå som veldig få faktisk har blitt omskåret lovlig, er det ingen interesse fra helseministeren sin side for å finne ut om mange gutter faktisk har blitt omskåret på ulovlig vis. Dette tydeliggjør at hensynet til ungene kommer bak hensynet til foreldrenes religion, sier Klinge. 

LES OGSÅ:

Omskjæring av guttebabyer ut på anbud

En nødvendig omkamp

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.