fbpx Sykehjemmene studentene drømmer om Hopp til hovedinnhold
Eldreomsorg

Sykehjemmene studentene drømmer om

Bildet viser en eldre kvinne som vanner i hagen.

Hvordan ser fremtidens perfekte sykehjem ut? I Oslo har sykepleiestudenter konkurrert med kreative visjoner.

Det kan nok friste noen hver å tilbringe livets høst i en av de 36 sykehjemsvisjonene som fredag ble presentert i kjelleren på Lovisenberg diakonale høgskole.

Etter endt praksis i sykehjem har nemlig førsteårsstudentene her fått frie tøyler til å utforme – i plakats form – morgendagens ideelle sykehjem.

Shopping og spa

Veggene i kjelleren er fylt av trivelige landsbyer med kino, teater, shopping, spa og pub. Her er sykehjem som skal oppleves som virkelige hjem.

Her er steder med god mat, frodige hager, et bredt aktivitetstilbud og – ikke minst – kompetent og nok personale til å gi hver enkelt beboer det de har behov for.

Frie tøyler

– Det er første gang vi har arrangert en slik konkurranse, forteller høyskolelektor Lina Oelschlägel.

Det er hun som sammen med kollegaer Elisabeth Finnbakk, Gerd Sylvi Sellevold og Cathrine Hovland Ottervig har arrangert det hele.

Bildet viser Catrine Hovland Ottervig, Lina Oelschlägel, Gerd Sylvi Sellevold og Elisabeth Finnbakk ved Lovisenberg Diakonale Høgskole.

Hun forteller at studentene har fått frie tøyler, men at visjonene likevel skulle være kunnskapsbasert. Håpet er at prosjektet skal gi en utvidet faglig forståelse.

– Vi ønsket å stimulere det kreative og at ikke erfaringen de har opparbeidet seg i praksis bare skal bli hengende i lufta. For oss er det dessuten viktig at vi følger opp, og ser om det er noe vi bør endre i undervisningen.

Mer attraktivt

Ida Walsøe og Sandra Gulbrandsen er to av de rundt 200 sykepleiestudentene som har deltatt i konkurransen.

– Det vår gruppe har lagt vekt på er viktigheten at beboerne kommer seg ut, at de får et skifte i omgivelser og mulighet til å delta i tilpassede aktiviteter, dersom de ønsker det, sier Walsøe.

Begge har de fartstid fra sykehjem, også før praksisperioden, men har ikke bestem seg for hvor de ønsker å jobbe etter endt utdannelse.

– Jeg har nok sett for meg at jeg vil jobbe i et noe mer hektisk miljø, men dersom man kan forme sykehjem slik vi har sett det for oss her, vil det kanskje bli mer attraktivt, tror Gulbrandsen.

Bildet viser sykepleiestudentene Ida Walsøe og Sandra Gulbrandsen ved Lovisenberg Diakonale Høgskole.

Stort engasjement

Heidi Hetland er institusjonssjef ved Cathinka Guldberg-senteret Lovisenberg, et sykehjem der flere av konkurransedeltakerne har hatt sin praksis.

–Studentene er veldig engasjerte. De har klare tanker om sykehjem og er bevisste på hva de ønsker av læringsutbytte, forteller hun.

Det var Hetland som fikk æren av å dele ut prisen til konkurransens vinnerplakat, som ble kåret gjennom en avstemning.

Frodige uteområder

Gruppen bak «Et grønnere aktivitetshjem», som gikk seirende ut, hadde i likhet med flere andre, lagt vekt på frodige uteområder med mulighet for ulike aktiviteter.

– Mange av studentene har trukket frem det jeg selv mener er viktig og som også kommer frem i brukerundersøkelser, nemlig meningsfulle aktiviteter, personorientert omsorg og god ernæring, sier Hetland.

Konkurransevinnerne Thea, Birgit, Åsmund, Charlotte, Maren og Katia var ikke til stede under kåringen, men deres vinnerplakaten vil nå bli forstørret opp og stilt ut på en godt synlig plass på skolen.

Vi ønsket å stimulere det kreative og at ikke erfaringen de har opparbeidet seg i praksis bare skal bli hengende i lufta.
Lina Oelschlägel

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse