Lunken stemning for minstenorm
Verken NSF eller Fagforbundet ønsker å følge tyskernes eksempel med å få bemanningsnormer inn i tarfiffavtaler.
Ved Universitetssykehuset Charité i Berlin har de fått krav om minimumsnorm bakt inn i tariffavtalen. Sykehuset må nå opprette nye stillinger for å sikre forsvarlig pleie.
Knallharde forhandlinger over år har ført til resultater, ifølge en artikkel Sykepleien publiserte tidligere denne uken.
Charité sysselsetter over 4 300 ansatte og må nå opprette en rekke nye stillinger for å sikre forsvarlig pleie og omsorg. Tyske medier mener å vite at 220 nye stillinger blir første resultat av den nye tariffavtalen.
Ikke noe for NSF
- Kunne dette vært noe for NSF å få til i Norge?
- Landsmøtet har vedtatt at NSF skal påvirke til at det utvikles en kvalitets- og kompetansebasert bemanningsnorm i helsetjenesten. For vår del er dette ikke en sak vi vil ta opp i tariffoppgjøret, men i dialog med myndighetene, sier forbundsleder Eli Gunhild By.
Fagforbundet er skeptisk
Heller ikke Fagforbundet viser noen entusiasme over hva de har fått til i Tyskland.
- Vi er i utgangspunktet skeptiske til å fastsette nasjonale minstenormer. Grunnen til det er at minstestandard fort kan bli en maksimumstandard, sier nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug.
Vanskelig med nasjonal standard
Fagforbundet er også skeptisk til en nasjonal standard for bemanning i helsesektoren.
- Det er store lokale forskjeller som gjør at det er vanskelig å lage en standard for hele landet. Bemanning må baseres på faglig skjønn, sier hun.
Men selv om det ikke blir bemanningsnormer i norske tariffavtaler de neste par årene, lukkes ikke døren for alltid.
- Jeg kan ikke si at det aldri vil bli et krav under tarifforhandlinger, sier hun.
Satser på trepartssamarbeid
Fagforbundet er på linje med Sykepleierforbundet og har mer tro på trepartssamarbeidet med arbeidsgivere og politikere for å jobbe med flere tiltak samtidig.
- Vi må blant annet øke bemanninga, få flere heltidsstillinger og utdanne langt flere helsefagarbeidere så vel som sykepleiere. Vi vet vi trenger flere i årene fremover, sier hun.
Heltidsløftet
Både Fagforbundet og NSF jobber aktivt for "Heltidsløftet" sammen med KS. Også Spekter har inngått avtaler for å gjøre flere deltidsstillinger om til heltid.
- For å få dette til jobber også vi med å dokumentere og synliggjøre kostnadene til vikarbruk og overtid. Ved å gjøre om til hele stillinger og eventuelt flere stillinger, vil det ikke nødvendigvis koste arbeidsgiver noe ekstra, sier Skoghaug.
Les også: Tysk tariffavtale innfører bemanningskrav på sykehus
0 Kommentarer