fbpx Sykepleien-blogger priset for ytringsfrihet Hopp til hovedinnhold

Sykepleien-blogger priset for ytringsfrihet

Bildet viser Målfrid J. Frahm Jensen med diplom og blomster.

Målfrid J. Frahm Jensen fikk mandag ytringsfrihetsprisen innen psykisk helsevern 2015.

– Jeg vil bruke prisen til å fortsette kampen for helseansattes ytringsfrihet, sier Målfrid J. Frahm Jensen etter tildelingen.

Sa opp jobben

Jensen er blant annet kalt Målfrid den uredde. Hun har vært åpen om egne psykiske problemer og kritisert bruk av tvang i psykiatrien. Blitt møtt med kritikk fra fagpersoner, men rost av pasienter og brukere.

I fjor sa hun opp stillingen sin som erfaringskonsulent ved Helse Stavangers psykiatriske divisjon på grunn av negative reaksjoner fra ledelse og kolleger etter at hun ble intervjuet om alvorlig tvangsbruk i Helse Vest.

«Kanskje er jeg for uredd, snakker for høyt og er for tydelig for enkelte ledere. Det beklager jeg, men hvis ikke behandlingen vi gir våre pasienter er innenfor etiske krav, gjeldende lovverk og menneskerettighetene vil jeg si ifra, enten jeg er ansatt eller ikke», skrev hun i oppsigelsen.

Plikt til å varsle

Prisen til fremme av ytringsfrihet i psykisk helsevern skal rette oppmerksomhet og sikre vilkårene for å ytre seg innenfor psykisk helsevern.

– Jeg vil rette oppmerksomhet på helsepersonells plikt til å varsle om forhold som kan true pasientsikkerheten, sier Jensen.

– Og at de som varsler etter denne plikten må ivaretas.

Etterlyser psykiatere

Flere aviser har den siste tiden skrevet om at det eksisterer en fryktkultur i helsevesenet. Jensen tror derfor prisen er spesielt viktig i disse dager.

– Men jeg lurer på hvorfor det er så taust fra psykiatrien. Det er leger fra somatikken som har tatt til motmæle mot en fryktkultur. Hvor er legene i psykiatri og psykisk helsevern, undrer hun.

Prinsipiell

Prisen er på 10 000 kroner. Jensen gir bort halvparten til gateprestene i Stavanger som lager trivselstiltak for mennesker med alvorlig rusavhengighet.

Da Bengt Karlsson, professor og styreleder i Stiftelsen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern ringte, ble Jensen overrasket.

Karlsson sier i en pressemelding at Jensen fikk prisen fordi hun kjemper like formålsrettet og kompromissløst for prinsipielle saker som for enkeltmennesker. Hun ytrer seg prinsipielt, uten å skjele til konsekvensene dette kan få for egen person.

– Så tenkte jeg «yes, er det sant», sier hun.

– Det er utrolig kjekt, det er en pris for å bry seg. 

Målfrid J. Frahm Jensen har skrevet innlegg i Sykepleien og har blogg. Les hva hun skriver:

"Hun valgte å ta livet sitt"

Kronisk suicidal - merkelapp til besvær

I heisen med Høie

Hvor er legene i psykiatri og psykisk helsevern?
Målfrid J. Frahm Jensen

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse