fbpx Dette tjener sykepleierne i Rogaland Hopp til hovedinnhold

Dette tjener sykepleierne i Rogaland

Bildet viser to fingre som løfter noen mynter fra en stabel.

En nyutdannet sykepleier får bedre lønn i 22 av 26 kommuner enn det han eller hun vil få på Stavanger universitetssykehus (SUS).

Denne uken kom NSF Rogaland med en oppdatert lønnsoversikt over hva sykepleierne i fylket tjener.  Oversiktene er basert på innrapporterte tall fra kommunene etter årets mellomoppgjør.

Store forskjeller

Lønnsoversikten viser blant annet at sykepleiere ansatt i Sola, Time og Hå tjener 50 000 kroner mer i året enn sine kolleger i Lund og Sokndal. Mellom nabokommuner i fylket kan det være forskjeller på over 30 000 kroner

- Rogalandskommunene har tilsynelatende ulik tro på lønn som virkemiddel når det gjelder å rekruttere og beholde sykepleiekompetanse,  sier NSFs fylkesleder, Nina Horpestad.

Lokale forhandlinger

Kommunene Lund, Sokndal, Strand og Vindafjord er de eneste av fylkets 26 kommuner som fortsatt følger tariffavtalens minstelønnsbestemmelser.

- Eigersund og Bjerkreim brukte de lokale forhandlingene i fjor til å gi erfarne sykepleiere med 16 års ansiennitet solide lønnstillegg. Sykepleiere i Sokndal og Lund kan nå stige over 30 000 kroner ved å tilby sine tjenester hos naboen. Velger de å pendle til Hå vil de tjene 54 000 kroner mer enn i hjemkommunen, sier Horpestad.

Lønn virker

Nina Horpestad er ikke i tvil om at konkurransedyktig lønn bidrar til å rekruttere og beholde sykepleierkompetanse. 

- En kommunes verdsetting av sykepleiere er viktige signaler for de ansatte og for sykepleierstudenter som vurderer hvor de skal søke sin første sykepleierjobb, sier fylkeslederen.

Fylket har i tillegg mange sykepleiere som har valgt å gå over i andre yrker, blant annet på grunn av lav lønn som sykepleier.

- Hvis vi kan få et anstendig nivå på sykepleierlønningene kan det utgjøre en motivasjonsfaktor til å komme tilbake til yrket, sier Horpestad til NSF Rogaland.

Sykehusene henger etter

- Årets mellomoppgjør fører til at gapet mellom lønnen i kommunen i forhold til sykehusene ifølge Horpestad er større enn noen gang.

- I helseforetakene fikk sykepleierne og spesialsykepleierne henholdsvis 2 000 og 4 000 kroner i lønnstillegg. I kommunene fikk disse gruppene opp mot 16 000 kroner i lønnstillegg, sier Horpestad.

En nyutdannet sykepleier får bedre lønn i 22 av 26 kommuner enn de vil få på Stavanger universitetssykehus (SUS).

Ikke SÅ ille for spesialsykepleierne

Når det gjelder spesialsykepleiere med 16 års ansiennitet tilbyr halvparten av Rogalands kommuner bedre avlønning enn hva Helse Stavanger gjør.

- I Helse Fonna er det mindre forskjeller mellom sykehuset og de nærliggende kommunene for denne gruppen, bekrefter Horpestad.

Ikke overrasket

- Er det noe i oversiktene som overrasker deg?

- Det er vel lite som overrasker meg, men jeg finner det urovekkende at Lund kommune ikke ser viktigheten av å nytte lønn som virkemiddel.  Dalane Tidende nett publiserte vår oversikt, og refererte til at Lund kommune hadde flere ledige stillinger for sykepleiere, sier Horpestad.

Sykehusene bekymrer

Ellers er lønnsbetingelsene for sykepleiere i sykehus en stadig tilbakevendende bekymring for fylkeslederen.

- Helse Stavanger sliter fortsatt og nå må også dette foretaket se viktigheten av å nytte lønn som rekrutteringsmiddel. Selv om rekrutteringsbildet har blitt noe bedre det siste halve året, står fortsatt nærmere 100 årsverk ledig, sier hun.

Spesielt utfordrende er det å rekruttere nok spesialsykepleiere.

- Oppfordringen til sykehuset er å fortsette arbeidet for å rekruttere riktige medarbeidere, men lønn må inkluderes i virkemidlene som brukes, sier Horpestad.

Rogalandskommunene har tilsynelatende ulik tro på lønn som virkemiddel når det gjelder å rekruttere og beholde sykepleiekompetanse.
Nina Horpestad, NSFs fylkesleder i Rogaland

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse