fbpx Kamp om forhandlingsrett Hopp til hovedinnhold

Kamp om forhandlingsrett

Spekter mener godtgjøring kan fastsettes administrativt av arbeidsgiver og tilbys den enkelte arbeidstaker uten drøfting med tillitsvalgte. NSF har tatt saken inn for Arbeidsretten. 

Spørsmålet Arbeidsretten skal ta stilling til er om arbeidsgiver kan velge om han vil forhandle eller administrativt bestemme individuelle tillegg for ekstra helgearbeid. Norsk Sykepleierforbund (NSF) mener arbeidsgiver ikke kan bestemme dette alene uten at det er forankret i tariffavtale. Arbeidsretten behandlet saken tirsdag og onsdag denne uken.

Konkret gjelder saken Akershus universitetssykehus (Ahus) som tilbyr ansatte som vil jobbe annenhver helg istedenfor hver tredje helg et tillegg på 40 000 kroner per år uten at det er forankret i tariffavtale. Tillegget kommer på toppen av tariffestet tillegg på 57 kroner per time for arbeid i helgene. NSF ønsker ikke at arbeidsgiver gjennomfører denne ordningen uten avtale med de tillitsvalgte.

Går utenom fagforening

Avtalen om hyppigere helgearbeid ved Ahus var en tariffavtalt ordning. Helt siden 2001 har NSF hatt en avtale med Ahus om en ekstra godtgjøring på 40 000 kroner for sykepleiere som frivillig jobbet annenhver helg. Da avtalen skulle reforhandles høsten 2013 fremmet arbeidsgiver krav om at godtgjøringen skulle reduseres fra 40 000 til 30 000 kroner for ekstra helgearbeid.

Kravet ble avvist av NSF, som ikke aksepterte lavere lønn for samme ulempe. Arbeidsgiver svarte da med å si opp avtalen. Etter å ha sagt opp avtalen har Ahus valgt å videreføre ordningen administrativt uten tariffavtale.

Mister forhandlingsretten

– Hvis vi taper denne saken, har vi ingen forhandlingsrett lenger, sier NSFs advokat Oskar Nilssen.

– Arbeidsgiver kan da fastsette administrativt alle de lønns- og arbeidsvilkår de har lyst til. Det er bare kreativiteten som setter grenser, sier Nilssen.

NSFs advokat viser til at tillegget som arbeidsgiver velger å dele ut også teller med når lønnsveksten beregnes i lønnsoppgjøret. Nilssen frykter at tillegg arbeidsgiver kontrollerer vil spise opp hele rammen for lønnsoppgjøret.

Dom i saken faller 20. november. 

Hvis vi taper denne saken, har vi ingen forhandlingsrett lenger.
NSF advokat Oskar Nilssen

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse