fbpx Ingen nye barnesykepleiere i Nordland Hopp til hovedinnhold

Ingen nye barnesykepleiere i Nordland

Med for få søkere kan ikke Universitetet i Nordland starte opp videreutdanning i barnesykepleie.

– Vi er nødt til å ha et visst antall søkere for å starte opp, sier Bodil Svendsgård, visedekan for sykepleie og helsefag.

Hun synes situasjonen er beklagelig.

Må opp

Norske barneavdelinger mangler barnesykepleiere. I sommer skrev Sykepleien om Rikshospitalets kirurgiske avdeling for barn innenfor ortopedi, øre, nese og hals. 2 av 29 sykepleiere her er barnesykepleiere, noe fagutviklingssykepleier Eva Carlsen mener er for lite.

Leder i Barnesykepleierforbundet, Anja Smeland, sier barnesykepleiere er mangelvare over hele landet, men det er lokale forskjeller. Hun mener antallet må kraftig opp. Det fins i dag ikke tall på hvor mange barnesykepleiere det er i Norge, men Barnesykepleierforbundet jobber med å kartlegge antall og behov.

Ifølge Smeland er det veldig lite om barn og unge i grunnutdanningen i sykepleie. Derfor mener hun det er så viktig at det blir flere sykepleiere med spesialkompetanse på barn i barneavdelinger.

Spesielle

Universitetet i Nordland har lenge slitt med å få nok søkere til videreutdanningen i barnesykepleie. Ifølge visedekan Bodil Svendsgård er barnesykepleie, sammen med videreutdanningene i anestesi-, intensiv-, operasjon- og kreftsykepleie spesielle fordi de fleste får lønn under utdanningen. Fra gammelt av var utdanningene bedriftsinterne og studentene var ansatt på sykehusene og fikk lønn mens de videreutdannet seg. Etter at høyskolene og universitetet overtok ansvaret har det vært ulike ordninger med lønn eller stipend. I vår ble Norsk Sykepleierforbund og Spekter enige om at studenter i videreutdanning får lønn dersom arbeidsgiver har behov for den og gir permisjon. Studentene er da i utdanningsstillinger.

Ikke nok

Men sykehusene har ikke slike stillinger til alle som vil ta utdanningen, selv om de trenger kompetansen.

– Vi opplever at det er lite langtidsplanlegging for å rekruttere nok spesialsykepleiere på sikt, sier Bodil Svendsgård.

Hun sier det også er spesielt at ikke flere finansierer disse utdanningene selv.

– Kanskje henger det sammen med tradisjon, eller at lønnen ikke øker nok etter utdanningen, men andre typer studier finansierer studentene selv.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse