fbpx Snart tid for feriepenger Hopp til hovedinnhold

Snart tid for feriepenger

Sommerferien nærmer seg. Når kan du kreve feriepengene utbetalt? Hvor mye feriepenger har du rett til? 

Feriepenger må opptjenes året før ferien skal avvikles. Dersom du ikke har vært i jobb året før, har du stadig rett på ferie, men ikke rett til feriepenger.

 

Når kan du kreve å få utbetalt feriepengene?

Du kan kreve utbetaling av opptjente feriepenger siste lønningsdag og senest 1 uke før ferien tas. Hvis ferien er delt skal utbetalingene fordeles etter feriens lengde. For månedslønte er det likevel anledning til å utbetale feriepengene i juni måned.

 

Hvor mye skal utbetales i feriepenger?

Det er fjorårets inntekt som fastsetter hvor mye feriepenger du får i år. Du må derfor ha opptjent lønn fra en eller flere arbeidsgivere i 2013 for å ha rett på feriepenger. Hvis du ikke har vært i jobb vil arbeidstaker likevel ha rett til å ta ferie, men har ikke rett til feriepenger.

Etter ferieloven skal feriepengene utbetales som en fast prosent av feriepengegrunnlaget. Denne prosentsatsen vil være ulik avhengig av hvor lang ferie du har rett på, og om du over 60 år. 

For arbeidstakere med rett til 4 uker og 1 dag ferie vil feriepengene være 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. For arbeidstakere over 60 år forhøyes prosentsatsen med 2,3 prosent og utgjør 12,5 prosent av feriepengegrunnlaget,

Dersom de ansatte skal ha 5 ukers ferie utgjør feriepengene 12,0 prosent (14,3 prosent for arbeidstakere over 60 år) av feriepengegrunnlaget.

 

Les mer: Feriepenger

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse