fbpx Omdiskutert rotavirusvaksine Hopp til hovedinnhold

Omdiskutert rotavirusvaksine

Man har mistenkt at rotavirusvaksinen gir økt risiko for alvorlig blokkering av tarmen. Nå er det bevist. Likevel skal norske spedbarn få vaksinen til høsten.

To amerikanske studier publisert i New England Journal of Medicine i februar har satt rotavirusvaksinen og bivirkninger på dagsorden igjen.

Akutt diaré hos små barn skal forebygges med rotavirusvaksine som innføres i det norske barnevaksinasjonsprogrammet fra høsten. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler vaksinen, og i USA har den vist seg å redusere legevaktkonsultasjoner på grunn av rotavirus med 80 prosent blant vaksinerte barn. I Mexico har dødsfall på grunn av diaré sunket med 40 prosent etter at vaksinen ble innført.


Danmark vil ikke vaksinere

Det er ikke alle land som har valgt å følge anbefalingen til WHO. I Danmark mener for eksempel helsemyndighetene at infeksjon med rotavirus ikke gir alvorlig nok sykdom til at det forsvarer å legge enda en vaksine inn i barnevaksinasjonsprogrammet. Men i Norge har man valgt å innføre vaksinen.

De to amerikanske studiene har presentert data samlet over sju år. De har sett på både Rota Teq (Merck) som krever tre gangers vaksinasjon, og Rotarix (GlaxoSmithKline) som krever to gangers vaksinasjon for å oppnå full effekt.

Det viser seg som tidligere studier har antydet, at det ER en signifikant øket risiko for at barn som vaksineres får tarminvaginasjon, som innebærer en blokkering i nedre del av barnets tarm.

Symptomene på en slik blokkering er takvise smerteanfall, brekninger og blodig slim eller avføring. De fleste barn har ett av de typiske symptomene, de færreste har alle tre.


Liten risiko

Risikoen er riktignok liten, og de to studiene har litt ulike tall, men de viser alt fra en til fem tilfeller per 100 000 barn. Det gjenstår å se om det er lik risiko mellom de to vaksinene og om det er en undergruppe av barn som er mer utsatt for risikoen enn andre.

Professor Lars Østergaard ved infeksjonsmedisinsk avdeling i Århus, sier til Ugeskrift for læger at funnet understøtter helsemyndighetenes valg om ikke å anbefale vaksinen i det danske vaksinasjonsprogrammet.

 

Folkehelsa anbefaler tidlig vaksinasjon

På Folkehelseinstituttets nettsider står det at første dose anbefales gitt før barnet er 12 uker fordi studier viser at de fleste tilfellene av tarminvaginasjon har oppstått når barnet har fått sin første dose etter 12-ukers alder.

Sykepleien har bedt om kommentarer på de amerikanske studiene fra Folkehelseinstituttet, og venter på svar. Saken vil oppdateres når de foreligger.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse