fbpx Flere spiser sin egen morkake Hopp til hovedinnhold

Flere spiser sin egen morkake

I USA er det blitt stadig vanligere å spise morkaken sin etter fødselen, slik Mad Men-skuespiller January Jones (bildet) har gjort. Men OBS-OBS: Morkake kan være like farlig som den ser ut.

Den svenske familienettsiden Familjeliv har utropt morkakespising til den siste trenden innen forløsning i USA. Trenden skal ha kommet etter at foreningen Placenta Benefits ble grunnlagt i 2006 i Las Vegas. Flere Hollywood-kjendiser har også gått ut med sine vitnesbyrd til fordel for morkakespising.

I Norge skrev KK.no om fenomenet i sommer, og da kunne jordmor Sigrid Larheim ved ABC fødeavdelingen ved Oslo universitetssykehus fortelle at de opplever fire-fem ganger i året at kvinner ber om å få morkaken med hjem siden de ønsker å plante den i hagen. Omtrent like ofte opplever hun at kvinner ber om å få spise morkaken.

 

Mangler forskning

Morkake sies å smake som en blanding mellom lever og nyre, og påberopes å hjelpe mot fødselsdepresjon, få fart på melkeproduksjonen, restituere livmoren samt tilføre jern, vitamin B-12 og visse hormoner moren mistet under graviditeten. Men forskningen verken støtter eller forkaster påstandene, den er rett og slett manglende.

Placentaphoagia, å spise morkaken, ble i USA først populært på 70-tallet, ifølge Mark Kristal, en forsker innen nevrovitenskap og psykologi ved Universitetet i Buffalo, som har forsket på fenomenet i over 20 år. Han ble sitert i New York Magazine sin artikkel om emnet i 2011: «The Placenta Cookbook», og mener dette er en trend som dukker opp hvert tiende til tjuende år.

«Vi bør gjøre det fordi andre pattedyr gjør det. Til og med de som ellers er vegetarianere», er argumentasjonen, sammen med påstander om at morkaken inneholder viktige næringsstoffer. I tradisjonell kinesisk medisin selges den tørket, blandet med urter, og sies å hjelpe mot både impotens og ammeproblemer.

Kristal avviser ikke at det kan finnes komponenter i morkaken som demper fødselsdepresjon hos mor, og vansker med å etablere nær tilknytning til barnet, men sier at det mangler forskning på det hos mennesker. Hos dyr er det vist at morkakespising kan styrke mor-barn-samspillet, stimulere omsorgsatferd hos moren, samt øke muligheter for ny befruktning.

 

 
 
 

NAM-NAM: Kokt med urter, mikset rå som drikk eller frysetørret i kapsler? Uansett hva du velger, mangler forskning både på effekt og bivirkninger.

(Foto: Colourbox)

Giftstoffer

Skuespiller January Jones, som spiller Betty, kona til Don Draper, i Mad Men, fortalte i mars 2012 at hun spiste sin morkake. Alenemoren hadde inntatt den frysetørret i kapsler, og mener den hjalp mot fatigue og fødselsdepresjon. Hun var tilbake i jobb allerede seks uker etter å ha født en sønn i 2011.

Catherine Collins, en ledende ernæringsfysiolog ved St. George’s Hospital i London, mener det næringsmessig ikke er noe å hente på å spise sin egen morkake, og advarer mot å gjøre det.

– Bortsett fra jern, som lett kan finnes i andre matvarer eller kosttilskudd, vil morkaken inneholde toksiner og helseskadelige stoffer som den har forhindret at barnet fikk i seg som foster, sa hun til Huffington Post i desember 2012.

 

Lotusfødsel

En annen voksende trend er lotusfødsel. Det vil si at barnet ikke navles etter fødselen. Navlestrengen og morkaken får sitte igjen på barnet til alt løsner av seg selv etter noen døgn.

Cayenne Ekjordh, jordmor ved BB Stockholm, sier til Dagens Sjuksköterska at hun har møtt en kvinne som ønsket dette.

– Men det var veldig upraktisk. Navlestrengen ble stiv som en pinne. Hun klipte den av etter to dager, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse