fbpx Unge sårbare menn begår selvmord Hopp til hovedinnhold

Unge sårbare menn begår selvmord

Seks unge menn tar sitt eget liv hver måned i Norge. Slik har det vært i flere år. Skam, sinne og sårbarhet viktige årsaker til unge menns selvmord ifølge ny forskning.

Norge var et av de første landene i verden som etablerte nasjonale handlingsplaner mot selvmord. Det skjedde i 1994.

Til tross for at vi har bygd opp tilbudet innen psykisk helsevern, blant annet med tanke på å forebygge selvmord, har vi i liten grad klart å gjøre noe med selvmordsratene.

 

Sårbare unge menn

Forsker og psykolog Mette Lyberg Rasmussen ved Folkehelseinstituttet står bak en ny studie av selvmord hos ti menn opp til 30 år.  

– Å fange opp at noe er galt kan være vanskelig. Verken nær familie, venner eller tidligere kjærester forsto i forkant av selvmordet at mennene, som var veldig prestasjonsorienterte, var i alvorlig krise, sier Rasmussen.

Resultatene viser at nære etterlatte ikke så tegn på alvorlig psykisk lidelse. I stedet peker analysen på en særlig sårbarhet hos mennene. Det dreier seg for eksempel om å klare å håndtere og regulere seg etter for eksempel kjærestebrudd eller nederlag på skole eller i jobb.

– Vi må forsøke å forstå mer av hvorfor mennesker tar sitt eget liv, uavhengig av eventuell psykisk sykdom, sier Rasmussen.

 

Ikke bare i psykisk helsevern
Forskeren mener funnene utfordrer den etablerte oppfatningen om at selvmord er et symptom på en underliggende psykisk lidelse, og at forebygging er et hovedanliggende kun for psykiatrien.

– Det bør i større grad tenkes forebygging også utenfor psykisk helsevern, og spesielt må vi rette fokus på hvordan vi skal nå de unge mennene. Ingen av de i vår studie var i kontakt med helsevesenet i perioden før selvmordet, påpeker hun overfor forskning.no.

Analysen bygger på 61 dybdeintervjuer med mødre, fedre, søsken, venner og tidligere kjærester til ti menn som begikk selvmord. Seks avskjedsbrev er også inkludert.


Les: Mette L. Rasmussen, ml.fl. Exploring Vulnerability to Suicide in the Developmental History of Young Men: A Psychological Autopsy Study. Death Studies. DOI: 10.1080/07481187.2013.780113Sammendrag

 

Les: Barn som velger døden

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse