fbpx Økt bemanning ikke løsningen Hopp til hovedinnhold

Økt bemanning ikke løsningen

Kun 1 av 14 nyutdannede sykepleiere har sykehjem som førstevalg viser ny undersøkelse fra NSF Student. Det bekymrer Kommunenes organisasjon (KS). Foto: Fylkesmannen i Hedmark.

Sykehjemmene skal ha en bemanning som sikrer forsvarlige tjenester, men bare å se på bemanningen gjør ikke sykehjemmene mer attraktive blant nyutdannede sykepleiere, mener KS.

Kun 1 av 14 nyutdannede sykepleiere har sykehjem som førstevalg viser ny undersøkelse fra NSF Student. Det bekymrer Kommunenes organisasjon (KS). Men økt bemanning er ikke veien å gå for å øke interessen blant nyutdannede sykepleiere. 

 

Faglig utvikling

Norsk sykepleierforbunds studentorganisasjon undersøkte blant 3 600 ferdigutdannede sykepleiere. Blant de 794 som svarte, meldte hele 74 prosent at deres førstevalg er jobb på sykehus. Bare sju prosent krysset av for sykehjem da de ble spurt om hvor de aller helst vil jobbe.

– Kommunene må tiltrekke seg god fagkompetanse ved å utvikle spennende faglige miljøer, sier avdelingsdirektør Tone Marie Nybø Solheim i KS til ks.no.

– Det er mange myter omkring hvordan det er å jobbe på sykehjem. Gårsdagens sykehjem hadde større fokus på botilbudet - i dagens og morgendagens sykehjem utføres mer medisinsk behandling, opptrening og kvalitetsmessige god omsorg, påpeker Nybø Solheim. Dette gir spennende muligheter for faglig utvikling og tverrfaglig samarbeid, men også utfordringer mener KS.

Kommunal sektor vil fram mot 2035 ha behov for så mange som 57 000 nye helsefagarbeidere og 28 000 nye sykepleiere.

 

Mer enn bemanning

– De ulike sykehjemmene har ulike beboergrupper - og ulike lokale ressurser og forhold. Det betyr at bemanningen må være basert på forholdene i det enkelte sykehjem og kommune, men selvsagt forsvarlig. Bare å øke bemanningen gir ikke økt kvalitet, understreker avdelingsdirektøren.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.