fbpx Musestille Hopp til hovedinnhold

Musestille

Det er et paradoks at noen leger vil sitte musestille mens de nekter sine pasienter helsetjenester de er pålagt ved lov.

Fra før er det kjent at det finnes en del leger som nekter å henvise sine pasienter til abort av samvittighetsgrunner. Vi venter nå på en ny lov som skal gi leger adgang til en slik reservasjonsmulighet. Men helseministeren har allerede varslet at en slik lov ikke må gå ut over pasienter som bor på små steder der antallet leger er begrenset.

I dag avslører Aftenposten at det også finnes leger som plages av sin samvittighet når de blir bedt om å sette inn spiral hos kvinner som ønsker det. Avisen fant fram til rundt 20 leger som enten ikke vil henvise til abort eller sette inn spiral – eller begge deler. Tallet er ikke uttømmende, men det er de som Aftenposten fant fram til.

I sin research fant journalistene ut at det var vanskelig å få legene – og kommunene de jobber i – til å opplyse om hvilken praksis de hadde. Flere mente det var en privatsak, det vil si ikke noe som skulle utbasuneres over det ganske landet.

Det er et paradoks.

Personlig mener jeg vi trenger leger med en høy grad av samvittighet. Vi trenger leger som reflekterer over moralen i de handlingene de utfører og konsekvensene av rådende praksis. Jeg mener at vi trenger leger som kan si nei, selv om alle andre sier ja.

Men sier leger nei til å utføre helsetjenester de er pålagt ved lov, nytter det ikke å sitte musestille, i håp om at ingen oppdager det. For jeg antar at leger som reserverer seg, ønsker å bli respektert for sine holdninger. Å ikke flagge et slikt standpunkt er som å være soldat i forsvaret og i hemmelighet la være å skyte på motstanderen fordi man er pasifist. Det henger ikke på greip.

Hele diskusjonen om hva helsepersonell skal kunne reservere seg imot, viser med all tydelighet at vi snarlig trenger en lov som gjør det krystallklart hva som skal være greit og ikke greit i framtiden. For min del kan legene framover utstyres med en slags "varedeklarasjon" som viser pasientene hva de eventuelt ikke ønsker å være med på.

Det er en ærlig sak.

Les også: - Underlig å si nei til spiral.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse