fbpx Savnet mer omsorg for kvinnene Hopp til hovedinnhold

Savnet mer omsorg for kvinnene

– Kvinnen er den sårbare, ikke fastlegen.  

Det fastslår Marit Stene Severinsen i Norsk Sykepleierforbund etter aborthøring.

13 organisasjoner og foreninger har i dag vært på Stortinget for å redegjøre for sitt syn på at leger skal få reservere seg mot å henvise til abort.

9 av dem støtter en ordning der leger får mulighet til å reservere seg. 4 gjør det ikke. Norsk Sykepleierforbund er en av dem.

Fikk du ikke sett høringen tidligere i dag, kan du se den her.

Prinsippsak

– NSF er sterkt imot at helsepersonell kan reservere seg mot å henvise pasienter til helsetilbud, sa prosjektleder Marit Stene Severinsen.

Hun frykter at det å gi mulighet for å reservere seg mot å henvise til abort, kan åpne opp for at helsepersonell vil reservere seg mot andre ting som strider mot deres samvittighet. Som for eksempel å dele ut Subutex til gravide.

– Høyre har nøkkelen

Fastlege Eilif Haaland, som kaller seg reservasjonslege, framholdt at når han møter en gravid, ser han ikke bare en pasient, men to. Han snakket varmt om at samfunnet må gi leger samvittighetsfrihet.

Også Den norske kirke, Oslo katolske bispedømme og flere religiøse foreninger snakket engasjert for en reservasjonsmulighet.

Audun Lysbakken, som har kjempet innbitt mot denne muligheten, sier han er overrasket over hvor mange som var opptatt av legen.

– Jeg synes det mangler en refleksjon hos de fleste over hva dette vil bety for kvinnen, sa han til Sykepleien etter høringen.

– De argumenterer med at det skal opplyses på Helfo om hvilke leger som reserverer seg. Men hvilken 17-årig jente har hørt om Helfo, undrer han.

Lysbakken peker på at Høyre sitter med nøkkelen.

– At leger skal få mulighet til å reservere, er resultatet av en hestehandel med KrF. Mitt mål er å presse Høyre så det blir for ubehagelig for dem å stemme det igjennom.

Skuffet over NSF

Olaug V. Bollestad, sykepleier og medlem av helse- og omsorgskomiteen for KrF, mener det må være rom for ulike verdisyn i et samfunn.

Hun understreker at alle skal møtes med respekt i helsevesenet.

– Men jeg mener man både kan møte kvinner med respekt og ivareta leger som ikke har samvittighet til å henvise til abort.

Hun er uenig med NSF, og skuffet over deres syn.

– Jeg skulle ønske de løftet debatten opp på et høyere nivå, sier hun.

– Det vil komme andre problemstillinger som vil sette helsepersonells samvittighet på prøve, som eutanasi.

Vanskelig

Marit Stene Severinsen sier saken er vanskelig. NSF har ikke behandlet den på landsmøtet, men har likevel valgt å uttale seg.

– Det er fordi det er viktig for oss å ha oppmerksomheten mot pasienten og skyve oss selv til side, sier hun.

Bør fastleger få mulighet til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort?Si din mening i Sykepleiens meningsmåling.

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse