fbpx «Røyken er medisinen min, men operasjon må jeg ha. Hopp til hovedinnhold
Tema: Røykfrie operasjoner

«Røyken er medisinen min, men operasjon må jeg ha.

Else-Marie Hansen har ikke klart å stumpe røyken til hun skal opereres i hofta, men hadde gjort det dersom sykehuset krevde det.

Det er prepoliklinisk dag ved ortopedisk avdeling ved Sykehuset Levanger i Nord-Trøndelag. Else-Marie Hansen, født i 1945, er en av tre pasienter som i dag får møte ortoped, fysioterapeut og sykepleier. De får viktig informasjon før de skal opereres innen to uker.

Det er andre gangen sykepleier Eirin Hustad går gjennom den nye rutinen de innførte i oktober: Å snakke med pasientene en og en om hvordan det går med røykepausen de er blitt anbefalt fra sykehuset. Anbefalingen er åtte uker før og fire til åtte uker etter operasjonen, for at komplikasjonsrisikoen skal halveres.

 

Krav fra Helsedirektoratet

I rundskriv fra Helsedirektoratet for Nasjonale mål og prioriterte områder for 2013 står det svart på hvitt at regionale helseforetak/helseforetak bes om å «etablere tilbud om tobakksavvenning før operative inngrep».

Sykepleien har spurt alle helseregioner i landet om de har gjort dette, og ingen har kunnet vise at det faktisk er etablert, spisset spesielt mot operasjonspasienter, bortsett fra Sykehuset Levanger. Det er heller ingen sykehus som rutinemessig oppfordrer til røykeslutt i ukene før og etter operasjon. Det varierer fra kirurg til kirurg ,og de fleste sykehus nøyer seg med å kreve røykfrihet fra midnatt før operasjonsdagen. Ved Nordlandsykehuset gjelder tre måneders røykeforbud før og etter operasjon for pasienter som får gjennomført ryggkirurgi.

Helse Nord-Trøndelag fikk tobakksavvenningsklinikker både i Levanger og Namsos allerede i 2005. Hit kan de pasientene som skal opereres henvises, hvis de ønsker hjelp til å kutte ut røyken i forkant av operasjonen.

Eirin Hustad anslår at under 20 prosent av dem hun snakker med røyker. Ifølge den siste HUNT-undersøkelsen, er det kvinner over 55 år som røyker aller mest i Nord-Trøndelag. Det er også disse kvinnene de ser mest på ortopedisk avdeling i Levanger.

– Samtalene går greit, tar liten tid og er jo et veldig viktig arbeid. Foreløpig har ingen blitt provosert. Vi krever ikke røykfrihet, vi bare oppfordrer. I tillegg forteller vi hvorfor de bør ta en pause og tilbyr hjelp til hvordan de skal gjøre det, sier hun.

 

Røyken lindrer litt

Else-Marie Hansen har røykt siden hun var 16 år og drar daglig gasser fra 20 Marlboro-sigaretter ned i lungene. Siden januar i år har hun hørt mange ganger at hun bør slutte å røyke før hun skal opereres i hofta, som er så hardt angrepet av artrose at hun må ha nytt hofteledd. Men hun klarer det ikke. Røyken er som medisin for henne.

– Når jeg har smerter, er det godt med en røyk. Jeg koser meg med den. Det kan gjøre så vondt at jeg kan skrike, både når jeg går, sitter og ligger. Da tar jeg en røyk og det kjennes som jeg er i himmelen. Den lindrer litt, men det varer ikke så lenge før jeg må ha en ny, forteller Hansen.

– Har du noen gang prøvd å slutte?

– Ja, én dag, men «då vart e så ful at dæ gjekk ut over både mainn og unga», sier Hansen på helgelandsdialekt og ler.

Hun sier all informasjonen om risiko for komplikasjoner går inn på henne og at det er helt i orden at de sier det så mange ganger. Det er ikke irriterende. Hun har prøvd nikotinplaster, men synes ikke det hjelper noe mot suget.

– Jeg har lyst på røyk «lik førrbaska».

– Du kan også prøve tyggis. Eller du kan spise appelsin eller sitrus eller drikke appelsinjuice, så smaker ikke røyken så godt, foreslår sykepleier Hustad og spør:

– Når smaker røyken best?

– Om morgenen. Da koser jeg meg med kaffe og røyk.

– Du kan prøve å bryte noen mønstre. Kanskje du kan unngå den rett etter frokosten. Gjør noe annet i stedet, foreslår Hustad.

– Ja, hvis jeg holder på med noe, kan jeg glemme å røyke. Men å vaske er pyton for meg, så det gjør mannen min.

 

– Legene gir sterkere signal

Operasjonspasientene i Levanger har også fått brev med brosjyre om røyking og operasjon. Fra oktober er det dessuten innført at ortopedene bringer temaet på banen ved første polikliniske undersøkelse. Planen er at også fastlegene skal ta røykesamtalen ved første henvendelse fra pasient. Til sammen blir det da fire anledninger hvor pasientene får gjentatt budskapet.

– Når leger gir pasienten en beskjed, er det et mye sterkere signal enn når sykepleiere gjør det. Sånn er det bare. Derfor er det kjempeviktig at legene snakker om røykeslutt i forbindelse med operasjon, sier sykepleier Ingrid Olga Hallan.

Hun er rådgiver ved rehabiliteringsklinikken og har ansvaret for det helseforebyggende arbeidet ved Sykehuset Levanger. I tillegg leder hun nettverksgruppen Tobakksfrie helseinstitusjoner og har laget brosjyren «Røyking og operasjoner», som sendes ut til alle pasienter som skal opereres i Levanger.

– Det er uetisk at vi i Norge ikke gir operasjonspasientene bedre informasjon om risikoen de pådrar seg ved å røyke, sier hun.

 

Tar risikoen på kjøpet

Else-Marie Hansen har bare fire dager igjen før den store operasjonen. Fremdeles har hun sjansen til å påvirke komplikasjonsrisikoen i mer positiv retning. Eirin Hustad sier hun kan spørre legen om Hansen kan få noe sterkere smertelindring enn paracetamol fram mot operasjon.

– Jeg kan kanskje klare å gå ned til 12 per dag, sier hun.

– Hva tenker du om risikoen du utsetter deg for?

– Den får jeg ta på kjøpet, jeg har veldig godt «grohold», og da jeg tok den andre hofta for fem år siden, fikk jeg ikke vite noe om økt risiko. Ikke fikk jeg noen komplikasjoner heller.

– Hva hvis du ble nektet operasjon fordi du røykte?

– Da hadde jeg slutta. For jeg må opereres!

Foreløpig har ingen blitt provosert. Vi krever ikke røykfrihet, vi bare oppfordrer. Eirin Hustad, sykepleier

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse