fbpx Krever tre måneder uten røyk Hopp til hovedinnhold
Tema: Røykfrie operasjoner

Krever tre måneder uten røyk

Plastikkirurgene i Tromsø nekter å gjøre planlagte operasjoner på røykere, og de har en vektgrense på 27 BMI.

Plastikkirurgene er oftere strengere enn ortopedene på røyking. I Tromsø er de ekstra strenge.

– Vi har totalforbud mot røykere for elektiv kirurgi. Pasientene må være dokumentert røykfrie i tre måneder for å komme på venteliste hos oss, og har også røykeforbud tre måneder etter operasjon, sier Erling Bjordal.

Han er avdelingsoverlege ved plastikk- og håndkirurgisk avdeling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Avdelingen opererer blant annet all slags brystkirurgi, bukplastikk, hånd- og brannskader, liggesår og hudkreft. Bjordal sier grunnen til den strenge praksisen er at det på enkelte operasjoner er dokumentert opptil en tredobling av komplikasjoner hos røykerne sammenlignet med ikke-røykere.

– Røyking kan gi styggere arr, nekrose og sårruptur som kan være så alvorlig at hele buken spretter opp og man får et hull som er verre enn det man i første omgang kom for å operere. Komplikasjoner er utrolig ressurskrevende for både helsevesenet og pasienten. De tar tid og gir nedsatt livskvalitet med smerter og sykmeldinger.

– Har dere nektet noen pasienter operasjon?

– Å, ja da. Pasientene blir allerede informert om våre krav på poliklinikken, og for mange blir det provoserende og vanskelig. Vi gjør vårt beste for å motivere dem til røykeslutt, men den praktiske gjennomføringen overlater vi til fastlegen, sier han.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse