fbpx Unødvendig beltelegging i psykiatrien Hopp til hovedinnhold

Unødvendig beltelegging i psykiatrien

Beltelegging i psykiatrien kan reduseres betydelig ved bruk av forholdsvis enkle metoder, viser en undersøkelse fra danske Region Hovedstads Psykiatri.

Pasientinvolvering, obligatorisk evaluering og god plass på avdelingen kan redusere bruk av belte med bortimot 50 prosent. Det viser en undersøkelse som omfatter samtlige avdelingssykepleiere på psykiatriske sentre rundt om i Danmark og Norge, ifølge forskning.no

 

Kritikk

Hver eneste dag blir psykiatriske pasienter spent fast til en seng med belter – mot sin vilje. Både i Danmark og Norge har bruken av belte i psykiatrien økt. Danmark har fått kritikk både fra Den europeiske torturkommisjonen og egne politikere for dette.

Ifølge norsk og dansk lovgivning kan personalet bare bruke belter hvis en pasient er til fare for seg selv eller andre, angriper medpasientene sine eller utøver grovt hærverk.

 

Lite kunnskap

– Beltelegging er selvfølgelig verst for pasientene, men det er også ubehagelig for fagfolkene på de psykiatriske avdelingene. Jeg tror egentlig at de fleste er enige om at bruken skal reduseres, men det har vært for lite kunnskap og undersøkelser av hvordan man kan gjøre det i praksis, sier Mette Brandt-Christensen, som er klinikksjef og overlege ved Psykiatrisk Center Glostrup til forskning.no.

Hun er medforfatter på den nye undersøkelsen fra danske Region Hovedstadens Psykiatri

 

Tre metoder

Forskerne har funnet fram til tre metoder som spiller en rolle for å redusere bruken av belter.

  • Obligatorisk evaluering: Hver gang det har vært en episode med beltelegging, blir episoden evaluert av et tverrfaglig team med representanter fra ledelsen.
  • Pasientinvolvering: Pasienten har innflytelse på sin egen hverdag, pleie og behandling, for eksempel ved å delta i møter med leger, fysioterapeuter, sosionomer og andre.
  • God plass på avdelingen. Forskerne har definert «god plass» ut fra tre forskjellige betingelser: Om det er enmannsrom på avdelingen, om avdelingens fellesareal teller mer enn 25 kvadratmeter per pasient, og at avdelingssykepleierne ikke opplever avdelingen som «tettpakket».

 

Færre episoder

Undersøkelsen viser følgende:

  • Ved bruk av obligatorisk evaluering fant forskerne 64 prosent færre episoder.
  • Ved bruk av pasientinvolvering fant forskerne fant ut at det var 58 prosent færre episoder.
  • Ved bruk av den tredje metoden, som handler om at det er god plass på avdelingen, fant forskerne 46 prosent færre beltelegginger.

 

Spesialutdannete sykepleiere

I tillegg blir viktigheten av spesialutdannet personale sterkt understreket.

- Det må stilles flere krav til medarbeiderne på de lukkete avdelingene, slik at man ikke bare kan ta folk rett inn fra sykepleierskolen og si «vær så god, gå i gang». De må spesialutdannes i hvordan man håndterer disse pasientene – i likhet med sykepleiere som arbeider med intensivavdelinger, sier psykiater Lykke Pedersen til forskning.no

 

Beltelagt i lang tid

Klinikksjef og psykiater ved Psykiatrisk Center Glostrup, Mette Brandt-Christensen, etterlyser undersøkelser av hvor lenge pasientene bør ligge fastspent.

I fjor skjedde det 715 ganger at pasienter var beltelagt i mer enn 48 timer – det er det høyeste antallet siden 2005.

 

Les hele artikkelen på forskning.no:

Slik unngår man å spenne fast psykisk syke

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse