fbpx Menn hopper oftere av sykepleien Hopp til hovedinnhold

Menn hopper oftere av sykepleien

ETTERTRAKTET: Flere menn ønskes som sykepleiere, men mange hopper av allerede som studenter. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Flere menn enn før fullfører ikke høyere utdanning.

4 av 10 menn som begynte på sykepleie i 2007 fullførte ikke studiet på fem år. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Blant kvinnene var det 2 av 10 som ikke fullførte på 5 år.

Det vanlige er at sykepleie på heltid tas på 3 år.

 

Flere fullfører ikke

Det er ikke bare i sykepleie færre menn enn kvinner fullfører. Trenden ses også i andre studier. Det er også flere enn før, både kvinner og menn, som ikke fullfører studiene de har begynt på.

Blant dem som ikke fullfører, har mange foreldre med kun grunnskoleutdanning.

 

Vet ikke årsaken

– Det er synd at menn dropper ut da vi i utgangspunktet mangler menn i sykepleieryrket.

Det sier Margrete Kanstad, nestleder i NSF Student.

– Hvorfor det er slik vil være spekulasjoner, spesielt siden sykepleierutdanningen ikke er den eneste hvor det er sånn. Men det ville vært interessant å gjøre en undersøkelse for å finne årsaken til at menn dropper ut, sier hun.

 

Trenger menn

Hun peker på erfaringer som at mannlige studenter trives bedre desto høyere antall menn det er i deres kull.

– Jeg tror også arbeidsmiljøet er bedre der det er jevn kjønnsbalanse. Derfor er det trist at ikke flere menn velger sykepleierutdanningen. Og ikke minst er det trist at de få vi har ikke fortsetter. Vi trenger menn sårt og rekruttering av menn til sykepleieryrket er derfor noe NSF Student er opptatt av.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.