fbpx Nasjonal lykke Hopp til hovedinnhold

Nasjonal lykke

Danskene er det lykkeligste folkeslaget på kloden. Nordmenn kommer på andreplass.

World Happiness Report 2013, viser at danskene det lykkeligste folkeslaget på kloden, mens nordmenn kommer på andreplass.


Verdens 10 lykkeligste

I debatten om hva som skal være verdens mål for bærekraftig utvikling i årene 2015-2030, skal "lykkerapporten" være ett av bidragene. FNs generalforsamling inviterte i juli 2011, alle medlemsland til å bidra.

Nå er  rapporten ferdig. Her kan du lese mer om indikatorer og rangering. Her er oversikten over de ti lykkeligste nasjonene:

 

 

Her er forklaringen på fargekodene i tabellen over:

 

Positiv psykologi

Tradisjonelt har positive følelser hatt temmelig liten plass i psykologien. Det er forskning på problemer og negative følelser som har vært fokus. Men de siste 20-30 årene har forskerne vendt blikket mot den motsatte enden av følelsesspekteret. Ny kunnskap om glede, håp og styrke skal gjøre livene bedre.

Innen positiv psykologi spør man derfor: Hva er det som gjør at noen mennesker klarer seg, ofte på tross av utfordringer og vanskeligheter?

- Nå retter man direkte fokus mot det fenomenet man ønsker å forstå, og forsker på engasjement, positive emosjoner og langtidsfriske, sier Lisa Vivoll Straume ved Psykologisk institutt ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) til forskning.no.

Mye tyder på at menneskelig styrke og optimisme kan læres. Og det kan få stor betydning både for samfunnet og enkeltmennesket.


Lykkelig på jobben?

Å være lykkelig, eller å gi inntrykk av at man er det, er viktig hvis man skal tro nyhetsoppslag og forskning.

Stressekspert og coach, Paula Davis-Laack, skriver ifølge Ukeavisen ledelse at hun har funnet noen kjennetegn ved folk som er lykkelige på jobben:

* De forbedrer sin egen stilling

* De er flinke til å tenke positivt når noe negativt skjer

* De holder stø kurs og gir seg ikke selv om de møter motgang.


Hvordan bli lykkelig?

At det er kø for å få psykiatrisk hjelp i Norge og store deler av den vestlige verden, tyder på at mange ikke er lykkelige. Men heldigvis finnes det nok av tips om hvordan du skal bli det. Her er 12 hemmeligheter fra Side 2:

* Aksepter hva du har
Forskning viser at lykkelige mennesker har beskjedne nivåer av forventning og forhåpninger – de ønsker det de kan få – mens ulykkelige mennesker aldri synes å få det de ønsker.

* Lik det du gjør
Lykkelige mennesker gjør det de liker og liker det de gjør.

* Lev i nuet
Ikke dvel ved fortiden og bruk energi på det som gikk galt eller feilet før.

* Velg å være lykkelig
Se for deg livet som en historie du kan redigere mens du lever det. En fleksibel holdning krever positive tanker og et åpent sinn – du må aktivt velge å være lykkelig i hverdagen.

* Forhold
Vi blir lykkelige i samvær med andre mennesker.

* Hold deg i aktivitet
Den beste måten å være glad er i selskap med andre.

* Ikke sammenlign
Ambisjoner er sunt og gjør folk glade, mens misunnelse gjør folk ulykkelige, sier professor Claudia Senik ved Paris-Sorbonne Universitetet. Fokuser på dine mål og drømmer – så kan du virkelig nyte ambisjonene og prestasjonene dine.

* Vær deg selv
Lykkelige mennesker er spontane, naturlige og ekte, de sier hva de tenker og føler, og er ikke bekymret for hva andre tenker om dem.

* Slutt å bekymre deg
Ikke ta alt så alvorlig, heller ikke deg selv.

* Bli mer organisert
Lykkelige mennesker har mål og en mening med det de gjør.

* Tenk positivt
Lykkelige mennesker får følelsene ut og blir ferdig med det. Jobb med å se den lyse siden av livet – tenk optimistisk. Optimisme er sinnets naturlige selvforsvar mot depresjon.

* Sett pris på lykke
Du kan lære deg å bli lykkelig, men det som virkelig gjelder er å finne en mening og et formål med livet. Det fører til glede.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse