fbpx Tvinges til å slutte Hopp til hovedinnhold

Tvinges til å slutte

Fra november kan sykepleiere i turnus på Akershus universitetssykehus (Ahus) bli pålagt å jobbe opptil tre helger mer i året. Tillitsvalgte er forbanna og ansatte tvinges til å slutte.

Stig Thomas Bjørklund (29) og kona er begge sykepleiere på Ahus. Med innføringen av ekstra helger må én av dem skifte jobb.

– Jeg og kona jobber hver tredje helg, men ikke samme helg. Dermed har vi en frihelg sammen hver tredje helg, sier han til Klassekampen.

Bjørklund er glad i jobben. Det er en kultur for å stille opp og presse seg for kollegene, som han beskriver som en ”fantastisk gjeng”.

Men ekstra helger vil gjøre situasjonen svært vanskelig, spesielt med et lite barn.

– Min far er syk og min mor jobber i helsevesenet, så hun har også jobb hver tredje helg. Det samme gjelder min søster. Sånn sett er det relativt få muligheter, og vi må se an situasjonen hele tida.

Småbarnsfaren og sykepleieren mener også at 12,5-timersvakter, som er en del av vedtaket fra ledelsen, innebærer en risiko han ikke er komfortabel med.

– Hvis det blir innført så vil det gå ut over pasientsikkerheten. Det er ingen som klarer å holde det gående over så lang tid.

Les: Ahus pålegger sykepleierne ekstra helgevakter

 

Allerede nok helger

Foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund (NSF) ved Ahus, Kai Øivind Brenden, bekrefter at han og medlemmene er svært provosert over den nye ordningen.

– Dette rammer ansatte som allerede jobber hver tredje helg, samt netter, kvelder og halvparten av alle høytidsdager, sier Brenden til NRK Østlandssendingen

Han forteller at helsepersonellet har strukket seg svært langt allerede, og vært mer fleksible enn det som kan forventes av dem, for å løse den krevende driftssituasjon ved Ahus.

– Det er grenser for hvor langt sykepleierne kan strekke seg. Vi frykter at ansatte slutter som følger av dette, og at det blir vanskeligere å rekruttere nye ansatte. Hvordan skal man klare å rekruttere til et sykehus som har så høy arbeidsbelastning som Ahus har nå, undres Brenden.

I møte med ledelsen mandag ble det slått fast at motstanden ikke blir hørt.

Les: Ingen dialog på Ahus

Brenden sier de har kommet med mange konstruktive og gode forslag, som kan hindre at man øker belastningen på de ansatte, men samtidig lette den krevende situasjonen ved sykehuset.

– Vi har ikke blitt hørt.

 

– Mer forutsigbart

Administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir ved Ahus forstår de ansattes frustrasjon, men mener den økte arbeidsbelastningen er uunngåelig. Hun mener dessuten tiltaket vil gi de ansatte en mer forutsigbar hverdag, med færre overtidsvakter.

– Vi jobber med å stryke grunnbemanningen, og vil ansette flere fulltidsansatte. Vi vil også styrke kompetansen, ved å gi flere ansatte videreutdanning, sier direktøren til NRK Østlandssendingen.

– Ledelsen sier de skal ansette flere sykepleiere, men det foreligger ingen klar plan for dette, sier Brenden.

 

Følg NSF Ahus på facebook

”Vi aksepterer ikke økt helgebelastning på sykepleierne! Dialog fører åpenbart ikke frem - vi blir ikke hørt! NSF Ahus har derimot ikke tenkt å gi opp denne saken, vi skal arbeide mot en slik personalpolitikk så langt det går. En økende arbeidsbelastning og en voldsom vaktbelastning kan ikke møtes med økt vaktbelastning” skriver NSF Ahus på sin facebook side i dag.

NSF Ahus på facebook

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse