fbpx Redder underernærte barn Hopp til hovedinnhold

Redder underernærte barn

165 millioner barn er skadet på grunn av underernæring, ifølge en fersk Unicef-rapport. Dina Hovland har møtt mange av dem.

Én av fire av verdens barn er påført "stunting", skader som følge av underernæring. På sine oppdrag for Leger uten grenser i Afrika har sykepleier Dina Hovland møtt dem. Til vanlig er hun jordmor på Ullevål sykehus.

I radioprogrammet Ekko fortalte hun nylig om sine erfaringer.

– Hva er stunting?

– Et resultat av kronisk underernæring. Barna som er «stuntet» har ikke vokst sitt fulle potensial. De blir kortvokst. Deres kognitive evner påvirkes, for eksempel hukommelsen.

– Er stunting et nytt begrep for deg?

– Nei, jeg har jobbet med underernæring i mange år. Innenfor tropemedisin er det kjent.

– Hva skjer med barn som får for lite mat?

– Får de for lite eller feil mat over lengre tid, og har perioder med akutt underernæring, så er de i livsfare. Stunting er et resultat av underernæring de første leveårene. Unicef snakker om de første tusen dagene – fra unnfangelse til toårsdagen.

– Hvor var du sist på oppdrag for Leger Uten Grenser?

– I Sør-Sudan. I fjor, i sommerferien. Jeg er nettopp blitt ferdig utdannet jordmor.

– Hvordan sto det til der?

– Det er verdens nyeste land, ble fritt i 2011. Der er lite infrastruktur. På grensen mellom nord og sør er det kamper. Barn og mødre slo seg ned i sør. Jeg jobbet i en flyktningleir der.

– Du har reist mer som feltarbeider?

– En stund var jeg det på full tid. Underernæring har jeg mye erfaring med.

– Ser du det overalt?

– Det er ikke vanskelig å se at barn er avmagret, men underernæring kan også gi ødemer. Det kalles kwahiorkor. Ekstrem avmagring kalles marasmus.

– Hva ser du etter?

– Jeg veier og måler lengde, måler tykkelse på overarm, ser etter ødemer. I felt behandler vi de akutt underernærte, ikke de som er blitt stuntet. Vi driver livredning.

– På radioen fortalte du om en mor med tre barn. Hva skjedde?

– Jeg finner denne gutten på to år, veldig tynn og apatisk. Når jeg har undersøkt ham, skjønner jeg at mor har to gutter til, på fem og sju. Alle tre er underernærte. Hun er i en håpløs situasjon. Mødre som ikke er i stand til å skaffe barna nok mat, er fortvilet. I Sør-Sudan så jeg dette ofte.

– Hvordan behandler du akutt underernæring?

– Gir næringstett mat, en peanøttsmørliknende sak. Det inneholder fett, proteiner og mineraler. Etter kort tids bruk går barna opp i vekt og huden blir mer skinnende.

– De livner til?

– Etter hvert smiler de. De får blikk for andre, er mer interessert. Det er en enorm glede å se den forandringen. Jeg ser at det nytter. Mødrene blir glade.

– Hvor har du reist?

– I flere land i Afrika. De som står meg nær er Somalia, Sør-Sudan og Sierra Leone.

– Skal du reise ut som jordmor også?

– Det er drømmen. Men jeg må få litt erfaring først.

– Ellers?

– Unicef-rapporten gir økt oppmerksomhet om hvor viktig mødres helse er for barnas helse. Det krever innsats fra hele verdenssamfunnet å inkludere mødrenes helse for at barna skal bli friske.

– Mor må ha god kost i svangerskapet?

– Ja, er den gravide underernært, påvirker det barnet. Morsmelk er det beste et barn kan få. Hvis ikke mor klarer å amme, er det fatalt for barnet. For å forebygge underernæring, er det viktig å screene mødre i svangerskapet.

– Det passer bra at du er blitt jordmor?

– Ja, det gjør det. Jeg er så glad for videreutdanningen min.

Etter hvert smiler de. Det er en enorm glede å se den forandringen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse