fbpx LO åpen for mer helgearbeid Hopp til hovedinnhold

LO åpen for mer helgearbeid

LO-leder Gerd Kristiansen mener arbeidsgiverne er feige som ikke pålegger helseansatte å jobbe flere helger. Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund er sjokkert.

Helgearbeid er et stadig tilbakevendende tema, særlig i tilknytning til diskusjonen rundt heltid og deltid. Et par helger ekstra ville løse det hele mener mange arbeidsgivere.

I dag jobber seks av ti sykepleiere hver 3. helg eller hyppigere viser Norsk Sykepleierforbund (NSF) sin medlemsundersøkelse fra mars 2013.

 

Annenhver helg

I et intervju i dagens Aftenposten sier nyvalgt LO-leder Gerd Kristiansen at det ikke er noe i arbeidsmiljøloven som tilsier at man ikke kan jobbe annenhver helg:

– Både loven og avtalene gir masse fleksibilitet. Arbeidsgiverne er feige så det holder. Jeg tror ikke det blir så himla mye leven om de tør å ta tak i dette.

Kristiansen har liten forståelse for helseansatte som klager over å måtte jobbe helger og kvelder:

– Når man går inn i yrket, vet man at det må gjøres en jobb døgnet rundt. Jeg får mye kjeft for å si det, men det er en selvfølge at man må stille på jobb når arbeidsgiver trenger det, sier LO-lederen til Aftenposten.

 

– Fortjener kjeft

- Jeg er nærmest sjokkert over at Gerd Kristiansen mener at helse- og omsorgsarbeidere skal jobbe annenhver helg dersom arbeidsgiveren ber om det. Sykepleiere og andre som jobber i helse- og omsorgstjenesten jobber dag og natt, helligdager og mange helger. Jeg er sikker på at det er stor forståelse i befolkningen for at vi ikke skal jobbe annenhver helg. Vi skal også ha et privatliv utenom jobben! Gerd Kristiansen sier at hun nok for kjeft for dette utspillet. Det fortjener hun faktisk, sier forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

 

Jobber utover planlagt turnus

Hvor mange helger jobber egentlig medlemmene i NSF som jobber innen KS-området og Spekter? Det var et av spørsmålene NSF ønsket svar på i sin medlemsundersøkelse fra mars i år.

Vel halvparten (53 prosent) oppgav at de jobbet hver 3. helg, mens 4 prosent svarte at de jobbet flere helger. Videre svarte hver fjerde sykepleier (26 prosent) som går i turnus at de jobber hyppigere helger enn planlagt turnus i form av ekstravakter.

Hva med de trefiredelene av sykepleiere som ikke jobber hyppigere helger enn planlagt turnus? Hva skal til for å få dem til å jobbe flere helger? Her svar hver fjerde at de kan tenke seg å jobbe hyppigere helger dersom kompensasjonen er vesentlig høyere enn i dag.

Hver tredje (32 prosent) opplyser at de aldri jobber helger. Dette gjelder nok i all hovedsak sykepleiere i en eller annen lederstilling. I fjor svarte 36 prosent at de ikke jobbet helger.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse