fbpx Ingen streik - ble enige på overtid Hopp til hovedinnhold

Ingen streik - ble enige på overtid

Tre timer på overtid ble LO, NHO og YS enige om årets lønnsoppgjør i privat sektor. Resultatet ble et tillegg på 75 øre i timen for alle og et ekstra tillegg på kroner 1,40 for lavtlønte.

– Ekstratillegg for de lavtlønte var helt avgjørende for oss. Dette er et ekstra tillegg som betyr mye for denne gruppen, sier LO-leder Roar Flåthen til NTB.

Ifølge Flåthen var det ikke langt unna at forhandlingene endte i streik, men ved 3-tiden natt til mandag var han godt fornøyd med å kunne presentere et resultat som betyr 2,15 kroner mer i timen for dem som tjener 365 400 kroner eller mindre i året.

Flåthen beskriver tøffe forhandlinger som til slutt endte på et nivå under både siste års resultater og prognosene for årets lønnsvekst.

 

NHO tilfreds

For NHOs del var det bred enighet om hva organisasjonen kunne godta og ikke, og leder Kristin Skogen Lund er godt fornøyd med en lønnsvekst på 3,4 prosent. De siste årene har lønnsveksten ligget på fire prosent eller mer.

– Dette representerer et viktig taktskifte som vi er svært opptatt av. Vi er godt fornøyd med at nivået ligger såpass lavt, sier hun til NTB.

Tilleggene vil ha virkning fra 1. april.

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør der det hovedsakelig handler om lønnstillegg. Det innebærer at store prinsipielle saker som pensjon ikke har stått på dagsorden. Det et utsatt til hovedoppgjøret neste år.

 

Dette ble resultatet

Generelt tillegg til alle på kr 0,75 per time fra 1. april 2013. (Tilsvarer ca 1 500 kroner i året.)

Særskilt lavlønnstillegg på kr 1,40 per time fra 1. april 2013 til de overenskomstene som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, totalt 4 300 kroner i året. (Gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er 406 000 kroner. 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er 365 400 kroner.)

Totalt vil hver fjerde arbeidstaker få lavlønnstillegget.

Lavlønnstillegget vil særlig komme kvinnene til gode. Rundt halvparten av de kvinnene som omfattes av oppgjøret vil få lavlønnstillegget.

 

Les: Riksmeklerens møtebok for LO/NHO-oppgjøret  

Les: Riksmeklerens møtebok for YS/NHO-oppgjøret

 

Offentlig sektor

Lønnsoppgjøret i offentlig sektor starter med Spekter 10. april. Så følger stat (12.april), kommune (18. april) og Oslo kommune (25. april). Tidspunkt for forhandlinger i Spekter helse (helseforetakene) vil bli avtalt seinere. Forhandlingsfrist er natt til 1. mai.

– Unio vil videreføre kampen for at utdanning og kompetanse skal lønne seg bedre. Målet om å redusere lønnsgapet mellom privat og offentlig sektor for arbeidstakere med høyere utdanning står fast. Unio vil kreve sentrale tillegg som sikrer reallønnsvekst for medlemmene, sier Unio-leder Anders Folkestad.

 

Les: Unios inntektspolitiske uttalelse 2013.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse