fbpx Med eller uten pynt? Hopp til hovedinnhold

Med eller uten pynt?

Det mangler forskning på smitterisiko og halssmykker, små øredobber og piercing. Er det da greit med totalforbud? Ja, mener noen, andre mener klart nei.

En litteraturstudie publisert i siste nummer av Sykepleien Forskning viser det ikke finnes forskningbasert begrunnelser for at halssmykker, øredobber og piercing ikke skal benyttes.

Les hele forskingsartikkelen.  


Reagerer

- Jeg reagerer på konklusjonen i artikkelen. At det ikke finnes forskning er et godt argument for at det gjøres mer på dette orådet. Men forfatterne kan ikke konkludere med at bruk av halssmykker, øredobber og piercing er greit fordi det ikke finnes forskningsbaserte begrunnelse, mener hygienesykepleier Liv Hellen Skjold Rafoss ved Sørlandet sykehus, Flekkefjord.


Nulltoleranse

Ved Flekkefjord sykehus hvor hun selv jobber, har de lenge jobbet aktivt for å bli kvitt smykkebruk. De har innført nulltoleranse. Liv Hellen Skjold Rafoss har ingen problemer med å forsvare det.

- Små øredobber og tynne halskjeder utvikler seg fort til svære kjeder og ørepynt som ”dingler”. Det har jeg nok av eksempler på, sier hun.

Skjold Rafoss understreker at alle metallgjenstander øker gnissing mot hud og dermed økt avsondring av hudpartikler.

- Min faglig begrunnelse for ikke å akseptere ørepynt i et hull i øreflippen, er kunnskapen om at øregangen er et område med særlig mange mikrober. Det drysser mange hudceller fra øreflippen og smykker festet til hull i øreflippen øker celleavfallet. Disse cellene vil gjenspeile mikrobefloraen i øregangen og summen av disse forhold tilsier at det vil redusere smitterisikoen ved ikke å ha ørepynt festet til øreflippen når du står bøyd over pasienten, sier hun.


Logisk for meg

Rafoss trekker frem praksis fra operasjonsstua.

- Ved hofteoperasjoner er det svært viktig at alt personell er tildekket. Vi gjør det vi kan for at ikke mikrober fra personell skal komme i kontakt med pasienten. Da er det logisk for meg at det ikke er bra å gå med halskjeder som gnisser mot huden. Vi vet også at nesen har utrolig med mikrober. Da er det like logisk at piercinger i nesen ikke er bra, sier hun.

 

Bundles

Men det finnes altså ingen forskning som sier at små øredobber og halskjeder øker mikrobeforekomsten.

- Det er mange forebyggende tiltak =” Bundles”; som til sammen reduserer mikrobeforekomsten. For ledere er det lettere å forholde seg til et totalforbud mot alle smykker. Da slipper man å argumentere for i hver enkelt sak. Det er en del av uniformeringen at ingen skak ha noen smykker på deg, sier hun og legger til:

- Hvis jeg var flyvertinne i et flyselskap som brukte blå uniformer, så kan ikke jeg komme på jobb i rosa, sier Skjold Rafoss.

 

Hun håper på en god debatt rundt tema.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse