fbpx Kraftig økning i saker til NPE Hopp til hovedinnhold

Kraftig økning i saker til NPE

Antall meldte saker til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) ifjor økte med drøyt 18 prosent mot året før. – Det er all grunn til å tro at det inntreffer atskillig flere skader hvert år enn det som blir meldt til oss, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad.

– Dette viser at pasienter i større grad enn tidligere vet at de kan søke NPE om erstatning dersom de har fått en skade etter behandling i helsetjenesten, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i en pressemelding i dag.

NPEs direktør sier at økningen i antall nye saker ikke indikerer at det skjer flere feil i helsetjenesten.
– Vi vet at det er mørketall når det gjelder pasientskader, og det er all grunn til å tro at det inntreffer atskillig flere skader hvert år enn det som blir meldt til oss. Vi ser nå en utvikling i retning av at skadesaker meldes raskere enn før, samtidig som noen flere mindre alvorlige skader og lavere erstatningskrav blir meldt oss, sier Jørstad. Han forteller at NPE forventer en fortsatt økning av innmeldte saker i 2013.
– Når stadig flere benytter seg av ordningen, vil deler av mørketallene bli avdekket og lede til fortsatt økning i sakstilgangen, sier Jørstad.

 

Nesten 1 400 fikk medhold

NPE har tatt stilling til erstatningsspørsmålet i totalt 4 471 saker i 2012, og 1 357 saker har fått medhold. Omtrent like mange pasienter og pårørende ble tilkjent erstatning i 2012 som året før.
– Vi vet at en erstatning ikke kan gjøre om på den skaden pasienten har fått, men erstatningen kan bidra til å lette hverdagen økonomisk for dem som har blitt utsatt for feilbehandling, sier Jørstad.

 

Mindre utbetalt i erstatning

Totalt er det utbetalt 706 millioner kroner i erstatning i 2012. Dette er en nedgang fra 2011, da det ble utbetalt 846 millioner kroner.
– Årsakene til nedgangen i utbetalinger skyldes interne forhold i NPE, sier Jørstad. Han forteller at NPE har mistet verdifull kompetanse i det fagmiljøet der erstatningene fastsettes.
– Flere sentrale saksbehandlere i dette fagmiljøet skiftet jobb i fjor, og når dette skjedde samtidig med en økning i antall saker, har dette gjort at vi dessverre ikke har fått behandlet like mange saker som året før når det gjelder fastsettelse av erstatninger, sier Jørstad.

 

Les: Årsmelding NPE 2012

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse